Velká proměna severního křídla Kunětické hory: druhé patro paláce i fenomenální výhled

5. květen 2023 09:50

Nové expozice, odkryté středověké malby a nečekaný výhled na Sněžku - to všechno je teď možné vidět na hradě Kunětická hora u Pardubic. Po dvou letech tam skončila oprava hradního paláce. Jižní křídlo nabídne návštěvníkům novou prohlídkovou trasu, severní křídlo se zase proměnilo v multifunkční sál.

V jižním křídle byl upraven povrch palácového nádvoří a obnoveny historické omítky, restaurátoři odkryli například rudkové graffiti ještě z doby Pernštejnů. Byly zrestaurovány kamenické prvky, opravily se elektrické rozvody a přibylo osvětlení. V expozicích věnovaných parforsním honům, jsou slyšet jezdci a štěkot psů, ve zbrojnici řinčení zbraní a kovářská dílna.

Jižní křídlo je také nově ozvučené. „Přibydou i nové expozice, které budou na návštěvníka působit nejen vizuálním dojmem, ale také zvukově. Například v části, která je věnovaná rybniční soustavě, je slyšet šplouchání vody a vodní ptactvo,“ řekl ředitel územní správy Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Miloš Kadlec.

Hory na dosah

Velká změna čeká na návštěvníky severního křídla hradního paláce. Tam, kde jsou veliké okenní otvory, byl kdysi největší hradní sál na Kunětické hoře. Ten už tam ale není, v 17. století totiž hrad vypálila švédská vojska a tím zmizela všechna podlaží, pozůstatky pater připomínala pouze okna. To se teď změnilo, prostor zaplnila dřevěná vestavěná konstrukce s ručními tesařskými prvky.

Sál bude mít multifunkční využití. „Přízemí může sloužit pro výstavy a zároveň pro kulturní akce, vidíme tady připravené jeviště i hlediště,“ popisuje kastelán Miloš Jiroušek.

Po dřevěných schodech se pak dá poprvé vystoupat do patra paláce. „Výhled je skutečně fenomenální. Můžeme pozorovat horizont Orlických hor i Krkonoš,“ dodal kastelán. Turistům se dosud nepřístupné severní křídlo hradního paláce poprvé otevřelo 13. května.

autoři: Naďa Kubínková , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související