Velká psí plemena jsou ohrožena dilatační kardiomyopatií

22. září 2015

Je to onemocnění srdce, které se projevuje opravdu rychle. Včera jste měli úplně zdravého pejska, dnes je to s ním hodně vážné.

Srdeční sval zvířete se nesprávně roztahuje. Obě komory, nebo taky jen jedna, se totiž výrazně rozšiřují a nemohou správně vykonávat funkci krevní pumpy. Nejde přitom o problém srdečních chlopní, které postihuje hlavně starší jedince.

Jak vzniká?

Může jít o celkové onemocnění svalů, některé záněty, některé léky jako třeba chemoterapeutika. „Už i ve veterinární medicíně totiž užíváme chemoterapii při léčbě onkologických pacientů,“ říká veterinář Michal Beneš z kliniky AA-Vet.

Ale jsou tady i pejsci, kteří si do života nesou geny, které jim v průběhu života způsobují poškození srdečního svalu a rozvoj dilatační kardiomyopatie.

Čtěte také

„Nastražit uši by měli hlavně majitelé velkých, gigantických, plemen. Ale problémy mívají taky kokršpanělé angličtí nebo američtí, anglický špringršpaněl, ale hlavně dobrmani a němečtí boxeři. Majitelé těchto psů mají určitě těžké sny, je to totiž velmi častý problém,“ dodává.


Dilatační kardiomyopatie se může projevit velice náhle. Včera jste měli psa zdravého a dnes může být dokonce mrtvý! Syndrom náhlé smrti je u této diagnózy velmi zákeřný a zároveň i častý.

Příznaky

Může se, jako ostatně u téměř všech diagnóz, různě. „Může jít o klasické městnané srdeční selhání. U levostranného selhání je to akutní dušnost, kašel, slabost. Při postižení pravé složky pak zvíře má velké břicho, kde se mu hromadí voda, roste žilní tlak v břiše i v pohrudniční dutině. A taky mdloby.“

Podle různých statistik se nemoc v průměru objevuje mezi čtvrtým a desátým rokem zvířete. Obvykle se uvádí, že jde o věk střední, ale u těchto gigantů jde už o relativně pokročilý.


Nemocné srdíčko mohou mít i kočky. Onemocnění bylo způsobeno komerčními krmivy, které měly málo taurinu (aminokyseliny). Přepis poradny na toto téma je v článku Co je to hypertrofická kardiomyopatie koček?

Jak vypadá vyšetření?

Veterinář u psa nejprve provede klinické vyšetření. Už poslechem může najít šelest, který ale pro kardiomyopatii není prý tím typickým. Asi ale uslyší nepravidelnost srdečního rytmu (arytmii), fibrilaci síní nebo předčasné komorové stahy.

Může provést sonografii, echokardiografii, EKG. Navrhnout vám může i takzvaného Holtera, což někteří z vás sami znáte. „Je to kontinuální EKG, kdy na psa navěsíme elektrody na 24 hodin a zjistíme, jestli má arytmii nebo ne. Stejné vyšetření se provádí i u lidí.“

Smečka vlkodavů

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.