Velká většina Čechů chce znát zdravotní stav prezidenta Zemana, ukázal průzkum

Až 87 procent Čechů si myslí, že o zdravotním stavu Miloše Zemana by měla prezidentská kancelář občany informovat. V exkluzivním průzkumu pro Radiožurnál to zjistila agentura Median. Dvěma třetinám dotázaných by stačily obecné informace, jestli je prezident schopen vykonávat svoji funkci.

Čtěte také

„22 procent respondentů uvedlo, že by si přálo, aby Kancelář prezidenta republiky detailně informovala veřejnost. Mezi voliči Přísahy to bylo dokonce 73 procent respondentů a mezi voliči ANO 70 procent respondentů,“ upřesňuje ředitel Medianu Přemysl Čech.

Jen desetina dotázaných uvedla, že prezidentská kancelář o zdraví Miloše Zemana veřejnost informovat nemá. Častěji to byli muži, lidé se základním vzděláním a voliči SPD.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze, kde se léčí prezident Zeman, se ohradila proti návštěvě předsedy Sněmovny Vondráčka na jednotce intenzivní péče. Distancovala se i od jeho výroků, kdy pro média popisoval zdravotní stav prezidenta.

O Vondráčkově návštěvě nevíme

Ve středu prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. Uvedl, že Zeman se cítí líp a také že prezident přímo na jednotce intenzivní péče udělal jedno z prvních povolebních rozhodnutí, konkrétně podepsal dokument, kterým svolává první jednání nové Poslanecké sněmovny na 8. listopadu. Nemocnice ovšem jeho slova nepotvrdila a od prohlášení se distancuje.

Čtěte také

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v prohlášení napsala, že hradní kancléř Vratislav Mynář přivedl předsedu sněmovny na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Babiš se od Vondráčka distancuje

Nemocnice podle mluvčí nemůže potvrdit, jak setkání Vondráčka s prezidentem vypadalo, ani co tam zaznělo, protože u toho nebyl nikdo ze zdravotnického personálu. A distancuje se i od informací, které Vondráček uvedl k zdravotnímu stavu pana prezidenta, protože přesné informace o diagnóze dostávají jen jeho nejbližší.

Nemocnice bude nyní prověřovat, jak se mohlo stát, že se tam Radek Vondráček dostal. A taky už požádala v zájmu prezidenta Miloše Zemana, aby další návštěvy mimo okruh prezidentových blízkých byly vždy po předchozí dohodě s ošetřujícím lékařem.

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO Radiožurnálu sdělil, že o Vondráčkově návštěvě nevěděl.

Spustit audio

Související