Velké barevné obrazy rozzáří jezuitskou kolej v Telči. Vzniká tu stálá expozice děl Míly Doležalové

14. listopad 2022 12:00

Velké černé smutné oči, výrazné dlaně a chodidla. Výtvarnice Míla Doleželová na svých rozměrných plátnech často malovala Romy. A pak také křesťanské náměty. Právě proto nebyla za komunistického režimu v Česku příliš v kurzu. Její tvorbu ale obdivovali ve Spojených státech, Mexiku nebo Tel Avivu. Po sto letech od narození Míly Doleželové se její dílo vrací domů, na Vysočinu.

Bohoslužba v Kostele Jména Ježíš v Telči připomněla sté výročí narození Míly Doleželové, která závěrečné dvacetiletí svého života prožila právě v tomto městě. Při této příležitosti představilo Univerzitní centrum budoucí stálou expozici věnovanou malířce.

Více než 170 obrazů se podařilo dlouhodobě zapůjčit od dominikánů. „Po dlouhých trpělivých jednáních a díky vstřícnosti české provincie dominikánů se nám podařilo dílo získat, zatím propůjčit. V Telči vznikne díky Norským fondům stálá expozice, ale nebude to klasická galerijní expozice, spíše takové vzdělávací centrum, které se bude opírat o její díla a ty hluboké myšlenky,“ upřesnil Václav Jehlička, první polistopadový starosta Telče, někdejší senátor a ministr kultury.

Obrazy Míly Doleželové jsou většinou monumentální, proto jejich instalace není snadná. „Výhodou jezuitské koleje jsou zdejší chodby, kde je relativně dost prostoru. Dáme k dispozici nějakou učebnu a chodby, kde obrazy mohou vyniknout. Je to skoro 450 metrů čtverečních. Expozice by se měla věnovat jejím začátkům, křesťanské tematice, romské tematice a jejímu životu,“ popisuje Jaroslav Makovec, ředitel Univerzitního centra v Telči.

Výtvarné řešení expozice navrhl scénograf Jan Maroušek. Podtrhl barevnost a expresivitu rozměrných děl. „Všechny obrazy mají bílý rám, nejsem schopný říct proč, nikdy jsme na to nepřišli, ale kdyby se daly na bílou stěnu, byly by ochuzeny o jeden rozměr. Proto jsme se rozhodli, že to bude takové pestřejší a myslím, že to dílům i pomůže, ještě víc vynikne ta specifická barevnost Míly Doleželové,“ vysvětluje.

Součástí stálé expozice bude učebna pro výtvarné, taneční a další umělecké workshopy. V Univerzitním centru Masarykovy univerzity by ji chtěli otevřít příští rok na jaře, kdy uplyne 30 let od úmrtí Míly Doleželové.

Spustit audio

Související