Velké malé zprávy 15. srpna 2006

15. srpen 2006
Velké malé zprávy

Přístup mužů k domácím pracím se určitě v průměru nedá označit slovíčkem kladný a také v Německu zůstávají tyto úkoly hlavně na ženách. Australští lékaři hlásí, že patrně našli lék na jednu z nejčastějších nemocí - cukrovku a jde o alkaloid berberin, který mají ve svých kořenech a kůře některé rostliny. Pravidlo, že chytřejší vyhrává, platí i ve zvířecí říši, protože britští vědci při studiu chování dravých živočichů v přírodě podle časopisu New Scientist přišli na to, že predátoři jako šimpanzi nebo divoké kočky si mezi kořistí vybírají jedince, kteří mají co nejmenší mozky.

Australští lékaři hlásí, že patrně našli lék na jednu z nejčastějších nemocí - cukrovku. Jde o alkaloid berberin, který mají ve svých kořenech a kůře některé rostliny. Přesněji řečeno, vědci tento lék neobjevili - to už za ně před tisíci lety udělala čínská medicína. Až teď se ale podle odborného časopisu Diabetes podařilo vědecky prokázat, že berberin skutečně dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, a tím pomáhat lidem s cukrovkou typu 2.

A nejen to. Látka berberin také uměla u pokusných myší a krys snížit ukládání podkožního tuku, a tak by pomohla bojovat s další častou nemocí obezitou. Berberin používají mnohé národy po celém světě zejména na léčení průjmu. Jen tradiční čínské lékařství objevilo také její schopnost léčit cukrovku. A kde se dá tento zázračný všelék najít? Berberin obsahují rostliny vodilky a dřišťál.

Přístup mužů k domácím pracím, úklidu zvlášť, se určitě v průměru nedá označit slovíčkem "kladný". I v Německu zůstávají tyto úkoly hlavně na ženách. Tamní vědci navíc zjistili, že zvlášť odmítavě se k úklidu staví ženatí muži. Čím déle svazek trvá, tím je situace horší. Berlínský zpravodaj Českého rozhlasu teď k tomu řekne víc.

Hošek: Reprezentativní průzkum ukázal, že němečtí a také rakouští muži své výkony v oblasti domácích prací pořádně nafukují. Kolegové ve Francii, Itálii či Finsku jsou na tom sice podobně bídně, ale alespoň nelžou. Podle jednoho z ženských časopisů jen 15 procent Němců pomáhá svým partnerkám se žehlením a 29 procent se tu a tam uvolí umýt vanu a zatočit se špinavým nádobím. Studie Univerzity v Bambergu ukázala, že těsně po svatbě má polovina čerstvých ženáčů dobrou vůli a pomáhat manželce s bojem proti špíně.

V průměru po 12 letech se toto odhodlání podle vědců blíží nule. Kdyby přitom znali muži výsledek průzkumu provedeného mezi ženami, možná by vysavač a smeták brali do rukou častěji. Skoro polovině žen totiž jejich partner připadá atraktivnější, když si dotyčný vyhrne rukávy, nejlépe z vlastní iniciativy a třeba vydrhne podlahu. Partnerky takových mužů mají větší chuť na něžnosti. Na internetových stránkách www.hausfraude, tedy žena v domácnosti se dočteme, že muži, kteří pomáhají v domácnosti by se měli vyhlásit za ohrožený druh.

Pravidlo, že chytřejší vyhrává, platí i ve zvířecí říši. Britští vědci totiž při studiu chování dravých živočichů v přírodě podle časopisu New Scientist přišli na to, že predátoři jako šimpanzi nebo divoké kočky si mezi kořistí vybírají jedince, kteří mají co nejmenší mozky. Vysvětlení je jednoduché: čím menší má kořist mozek, tím menší má šanci vymyslet nějakou lest a dravci uniknout. Jinými slovy řečeno, čím chytřejší je kořist, tím se zvyšuje jeho naděje na záchranu před predátorem.

Vědci z univerzity v britském Liverpoolu se domnívají, že přinesli další vysvětlení, proč evoluční změny směřují k růstu mozku. Ne u všech živočichů se vyvinul větší mozek, aby byli schopni se lépe rozmnožovat nebo rychleji dospívat, domnívají se badatelé. Dost možná podle nich šlo o přežití v boji.

autoři: mad , Jan Hošek , dnv
Spustit audio

Více z pořadu