Velké malé zprávy 17. srpna 2006

17. srpen 2006
Velké malé zprávy

Budeme vedle daně z přidané hodnoty platit u některých potravin také daň z kalorií? Odpověď vám dají Velké malé zprávy. Dozvíte se v nich také to, že hormon testosteron určuje u mužů délku života anebo že z amerických rezervací utíkají nejen zvířata, ale i rostliny. Ve studiu je Martin Drtina.

Počet obézních lidí na světě už převýšil počet hladovějících.Alarmující data zveřejnil na konferenci v australském Brisbane americký profesor Barry Popkin. Na světě už je podle něj miliarda obézních lidí, zatímco podvýživou trpí už "jen" 800 miliónů a jejich počet klesá. Problém obezity se přitom týká jak bohatých, tak chudých států.

Vážná situace je hlavně v některých asijských státech. Typickým příkladem tloustnoucí země je Čína, kde lidé začali jíst více masa na úkor obilovin, ubylo jim fyzicky náročné práce, jezdí více automobily a večery tráví u televize. Na vině tloustnutí celosvětové populace je podle vědců hlavně nízká cena potravin.

Zatímco třeba v Japonsku, kde je jen mizivé procento obézních, vydá rodina na jídlo asi čtvrtinu příjmů, ve Spojených státech je to necelých 14 procent. Vědci proto navrhují zavést jakousi celosvětovou daň "z kalorií" u problematických potravin jako jsou sladké limonády nebo uzeniny. Spotřebitelé by pak dali před drahou a kalorickou limonádou přednost levnějšímu ovoci.

Muži s nižší hladinou testosteronu umírají dříve než ostatní.Vědcům z amerického Seattlu se čtyřletým výzkumem bezmála 900 mužů starších 40 let podařilo prokázat, že se s ubývajícím množstvím testosteronu zvyšuje riziko smrti. Jenže proč to tak je, vědci zatím nezjistili.

Jak uvádí časopis Live Science, domnívají se pouze, že nízká hladina testosteronu ve vyšším věku patrně souvisí s vážnými zdravotními problémy. Úbytek testosteronu postihne každého muže staršího 30 let, což patrně souvisí se stárnutím varlat, kde se testosteron vytváří, a se změnami v mozku.

Ví se, že nízká hladina testosteronu může vést k ochabnutí svalstva, řídnutí kostí, nižší sexuální aktivitě a k depresi. Američtí vědci se ale domnívají, že úbytek testosteronu má ještě dalekosáhlejší dopady na zdraví mužů. Jaké, to budou muset ukázat dlouhodobější výzkumy.

Travní porosty na severozápadě Spojených států ohrožuje geneticky upravená trávaurčená pro golfová hřiště, která "unikla" z experimentálního pole ve státě Oregon. Píše o tom na svých vědeckých stránkách server BBC. Geneticky upravená tráva nazývaná psineček je životaschopnější než plané trávy a hrozí, že je v přírodě nahradí. Psineček se velmi rychle množí, dokáže to totiž oproti jiným travám jak pohlavně, tak oddénky.

Další špatnou zprávou je, že oproti obilovinám přežívá travní semeno v půdě více let. Navíc je geneticky upravený psineček odolný vůči herbicidům, takže bude obtížné ho vymýtit. Zatím semena geneticky upravené trávy roznesl vítr v okruhu asi čtyř kilometrů kolem experimentální rezervace, ale vědci se obávají, že se časem dostane až do 90 kilometrů vzdáleného oregonského zahradního centra, které zásobuje travními semeny 70 procent všech zahrad a travních ploch ve Spojených státech.

Pak už by podle odborníků její rozšíření nikdo nezastavil. Podobně to dopadlo ve státě Kentucky se zvláštní odrůdou trávy lipnice, která se před osmi lety začala nekontrolovatelně šířit a dnes roste po celých Spojených státech.

autoři: mad , dnv
Spustit audio

Více z pořadu