Velké malé zprávy 22. června 2006

22. červen 2006
Velké malé zprávy

Po čtyřech desetiletích se v konžské rezervaci objevilo zvláštní zvíře okapi, podobné žirafě a zebře. Chytré zařízení dokáže odhalit a zneškodnit skrytou kameru a fotoaparát. Britští meteorologové slibují mimořádné horké léto Itálii a východní Evropě. Pokud vás některá z těchto informací zaujala, tak vám ji nyní nabízíme.

Počet divokých zvířat v konžském národním parku Virunga se od konce války v roce 2002 zvyšuje. Týká se to slonů, nosorožců a buvolů, kteří byli během válečného konfliktu častými obětmi pytláků. Sčítání divokých zvířat ve východokongžské Virunze provedli vědci z americké Společnosti na ochranu divoké zvěře a Konžského institutu pro ochranu přírody. Jeho výsledky označili za povzbudivé.

Konstatovali sice, že pytláctví si i nadále vybírá svou daň, ale je prý jasné, že snahy Konžského institutu pro ochranu přírody zamezit ilegálnímu lovu divokých zvířat nepřicházejí vniveč. Od prvního sčítání zvířat v parku v roce 2003 se jejich počet zvýšil zhruba o jednu třetinu.

Nedávno se dokonce po čtyřech desetiletích objevilo zvláštní zvíře okapi, podobné žirafě a zebře. Národní park Virunga vznikl v roce 1925 a je na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Britští meteorologové slibují mimořádné horké léto Itálii a východní Evropě. Italští odborníci ale nesouhlasí. Slibují horké a vlhké léto pouze Itálii.

Lunardi: Letošní léto by mělo být opakem toho loňského. Alespoň podle britských meteorologů, kteří slibují východní Evropě sucho a Itálii mimořádné horko. S výjimkou Sardinie a Sicílie, kde by se měly letní teploty pohybovat v obvyklém průměru. Mnozí italští odborníci sice uklidňují veřejnost a tvrdí, že k žádným velkým klimatickým změnám nedochází, ale Italové cítí, že je tomu naopak. Nedovedou si jinak vysvětlit, že mláďata amazonských papoušků přežijí v Římě zimu. Stejně jako nový druh komára, který přišel z Indie.

Ještě výraznější změny jsou v mořských hlubinách, kde se usadili tropičtí živočichové, protože teplota italských moří definitivně stoupla. Podle amerických vědců někteří živočichové, jako veverky, ptáci a komáři se již geneticky přizpůsobují klimatickým změnám. Zejména pokud se týká střídání ročních období. Doufejme, že se přizpůsobí i náš lidský organismus a bude snášet lépe proudění horkého a vlhkého vzduchu z Afriky. Bez pocitu únavy a bolestí hlavy.

Novou zbraň proti pirátským kopiím filmů vyvinuli ve Spojených státech. Jde podle BBC o zařízení, které je schopno objevit a "oslepit" bílým světlem digitální kamery, kterými podvodníci v kinech natáčejí filmy. Zejména v Asii oblíbený druh plagiátorství připravuje filmový průmysl ročně o miliardy dolarů.

Nový přístroj vyvinutý v Technologickém Institutu v Georgii si dokáže poradit i s nechtěnými záběry digitálních fotoaparátů a má zabránit nejen kopírování filmů, ale hlavně průmyslové špionáži a pořizování záběrů z vládních budov. Zařízení objeví zapnutý digitální fotoaparát nebo kameru a odrazí jejich světlo zpátky do čočky a nechtěného vetřelce tak vlastně oslepí.

Je to stejný princip odrazu světla, na kterém pracují i obyčejné odrazky na dopravních značkách a na vozidlech. BBC nicméně uvádí, že zařízení proti pirátům je prozatím krátké na kamery a fotoaparáty s tradičním celuloidovým filmem, které mají často ve svých výbavách paparazzi.

autoři: vlu , dnv
Spustit audio

Více z pořadu