Velké malé zprávy 22. srpna 2006

22. srpen 2006
Velké malé zprávy

Italští lékaři přišli na to, že dívání se na televizi tlumí u dětí bolest. Žvýkačky a zubní pasty mají už brzo obsahovat bakterii, která prokazatelně brání kažení zubů. Za peníze nelze koupit všechno a přesvědčil se o tom 35 letý japonský milionář Daisuke Enomoto, který si chtěl za 20 miliónů dolarů koupit let do vesmíru v ruské raketě Sojuz.

Sledování televize má vedle negativního vlivu na děti i dosud netušená pozitiva. Italští lékaři přišli na to, že dívání se na televizi tlumí u dětí bolest. Jak uvádí server BBC, lékaři jednoduše pozorovali, co cítí sedmi až 12leté děti, když jim odebírají krev. Děti byly přitom rozdělené do tří skupin. V první se snažily odvést jejich pozornost od bolesti matky, druhá skupina dětí se během odběru krve dívala na kreslený film a třetí skupinu ponechali bez utěšování.

Zjistilo se, že děti, kterým nikdo neodváděl pozornost, cítily až třikrát intenzivnější bolest než ty, které sledovaly kreslený film. Na uklidňující účinky televize bylo krátké i konejšení matek. Italští vědci se domnívají, že koukání na televizi má na děti hned dvojí účinek. Jednak odvádí jejich pozornost, a navíc příjemné pocity spojené se sledováním pohádek vedou i k vyplavování hormonu dobré nálady, endorfinu. Rada italských badatelů je tedy jednoduchá - pediatři, pořiďte si do svých ordinací televize!

Žvýkačky a zubní pasty mají už brzo obsahovat bakterii, která prokazatelně brání kažení zubů. To, co slibují výrobci žvýkaček a zubních past ve svých reklamách už nyní, bude prý ve skutečnosti umět až výrobek obohacený bakterií lactobacillus anticaries, kterou objevili němečtí chemici. Bakterie není nijak vzácná, podle časopisu Live Science je v každém jogurtu.

Až nyní se ale zjistilo, že lactobacillus anticaries dokáže přinutit bakterii strepptococcus mutans, aby na povrchu zubu nevytvářela kyseliny nahlodávající sklovinu. Žvýkačka s bakterií podle testů snížila na zubech až pětkrát množství této zákeřné bakterie.

To ovšem není vše, co bakterie lactobacillus anticaries umí. Dokáže totiž ochromit také bakterie, které v podpaží a na chodidlech vylučují nepříjemný zápach. Vedle zubních past a žvýkaček se tudíž má už od příštího roku na trhu objevit i dezodorant s "kouzelnou" bakterií.

Za peníze nelze koupit všechno. Přesvědčil se o tom 35 letý japonský milionář Daisuke Enomoto, který si chtěl za 20 miliónů dolarů koupit let do vesmíru v ruské raketě Sojuz. Enomoto se podle agentury AFP už několik měsíců v Rusku intenzivně připravoval na svou cestu a 14.září měl odstartovat z Bajkonuru směrem na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Jenže ho zradilo zdraví. Mluvčí ruské vesmírné agentury Roskosmos oznámil, že Enomoto neprošel zdravotními testy. Co přesně mu zabránilo rozšířit seznam vesmírných turistů, nechce agentura prozradit. Nevylučuje nicméně, že by mu nové zdravotní testy mohly ještě cestu do vesmíru otevřít. Zářijový start Sojuzu už ale určitě nestihne. Jeho místo v raketě nezůstane však prázdné - do vesmíru místo Japonce poletí pravděpodobně Američan Anousheh Ansari.

autoři: dnv , dst
Spustit audio

Více z pořadu