Velké malé zprávy 24. května 2006

24. květen 2006
Velké malé zprávy

Američtí vojáci v Iráku ve snaze zabránit zbytečným úmrtím iráckých civilistů na kontrolních stanovištích přistoupili k netradičnímu opatření - řidiče, kteří zapomenou zpomalit na kontrolním stanovišti, dočasně oslepí laserem. Alarmující zprávu o výskytu cukrovky u dětí zveřejnili němečtí experti a podle nich se diabetes objevuje u stále mladších chlapců a děvčat. Pravidelné pití červeného vína prospívá nejen lidem, ale už prý i zvířatům, konkrétně opicím ze zoologické zahrady v Budapešti.

Američtí vojáci v Iráku ve snaze zabránit zbytečným úmrtím iráckých civilistů na kontrolních stanovištích přistoupili k netradičnímu opatření. Řidiče, kteří zapomenou zpomalit na kontrolním stanovišti, dočasně oslepí laserem. Americká armáda doufá, že se tak denně předejde smrti několika nevinných iráckých civilistů a cizinců, které by američtí vojáci mohli považovat za teroristy.

Američané podle časopisu New Scientist už na iráckých kontrolních stanovištích vyzkoušeli na nedisciplinované řidiče mnohá opatření. Oslňující reflektory, zvukové znamení nebo bariéry, které se zapletly do kol a zastavily vozidlo. Jenomže víceméně bez úspěchu. Laserovou zbraň podle vedení americké armády nikdo ignorovat nemůže.

Má to ale jeden háček. Někteří odborníci tvrdí, že při špatném použití může laserová zbraň poškodit lidské oko a zbraně způsobující trvalou slepotu jsou podle dohody OSN od roku 1995 mezinárodně zakázané. Asi čtvrt metru dlouhá laserová zbraň dokáže přesně zasáhnout a dočasně oslepit člověka až na 300 metrů, pokud se ale použije ze vzdálenosti kratší než 70 metrů, může oko natrvalo poškodit.

Alarmující zprávu o výskytu cukrovky u dětí zveřejnili němečtí experti. Podle nich se diabetes objevuje u stále mladších chlapců a děvčat. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek, může za to hlavně nezdravá výživa.

Hošek: Celkově stoupnul výskyt cukrovky u německých ratolestí jen nepatrně, ale zato se kvůli nadváze dětí nemoc objevuje mnohem dříve, upozorňuje ředitel Dětské univerzitní kliniky v Lipsku Vüland Küss. Ještě před 10 lety bylo průměrnému dětskému pacientovi s cukrovkou 12 let, teď tato hranice zřetelně klesla pod 10 let. Každé páté dítě u našich západních sousedů dnes trpí nadváhou.

U mnoha obézních dětí při různých onemocněních lékaře ani nenapadne, že by primární příčinou mohl být diabetes, říká Vüland Küss. Ten upozorňuje na souvislost mezi sociálním statusem dětí a rizikem vzniku cukrovky. Náchylnější k této chorobě jsou přitom děti, jejichž rodiče mají nižší vzdělání i příjmy. Takoví rodiče často nabízejí potomkům nezdravou výživu a děti také trpí nedostatkem pohybu. Němečtí lékaři volají po větší stravovací osvětě a aktivnějším prožití volného času.

Pravidelné pití červeného vína prospívá nejen lidem, ale už prý i zvířatům. Konkrétně opicím ze zoologické zahrady v Budapešti. Jak uvádí agentura Reuters, v malých dávkách dostávají tamní opice každý den červené víno, aby měly dost červených krvinek a možná také dobrou náladu. Na víně si ale opice moc nepochutnají, protože ho podle mluvčího budapešťské zoologické zahrady Zoltána Hangy dostávají zamíchané do čaje, který pijí po celý den. Jsou to podle něj denně jen malé dávky vína a nikdy se nestalo, že by se opice opily.

Loni zkonzumovaly tamní primáti 55 litrů červeného vína. Z toho zdaleka nejvíce moku podle mluvčího vypilo 11 držených lidoopů. A na jakém víně si budapešťské opice tolik pochutnávají? V zemi proslulé pěstováním vína asi nenarazili na nejlepší hostitele. Dostávají totiž jen neznačkové stolní červené víno.

autoři: Jiří Hošek , dnv
Spustit audio

Více z pořadu