Velké malé zprávy 27. dubna 2006

27. duben 2006
Velké malé zprávy

Fazole už bude možné jíst i před intimním večerem. Čínské ženy mají ale docela jiné problémy, nevejdou se totiž už do tradičně vyráběného spodního prádla. Takové jsou titulky dnešních Velkých malých zpráv, v nichž se podíváme také na zdobné stříbro z mýtických Pompejí.

Fazole, které jsou kvůli nadýmání často zavrhovanou potravinou v našem jídelníčku, by měly dostat novou šanci. Venezuelští vědci totiž podle časopisu New Scientist objevily bakterii, která ve fazolích sníží obsah látek způsobujících uvolňování plynů při trávení. Nadýmání má na svědomí jiná bakterie tlustého střeva. Ta rozkládá vlákna z fazolí, která se nestrávila v žaludku nebo tenkém střevě.

Vědci z Univerzity Simona Bolívara v Caracasu přišli na to, že když do fazolí přidají speciální bakterii Lactobacillus casei, sníží o dvě třetiny obsah vláken, která se rozkládají až v tlustém střevě a způsobují už zmíněné trávicí potíže. Navíc fazole vlákna stravitelná v tlustém střevě nahradí díky zmíněné bakterii vlákny jinými, která zvýší jejich nutriční hodnotu. To je důležité zejména pro země třetího světa, kde jsou fazole častým a levným pokrmem. Vědci doufají, že podobně bude bakterie Lactobacillus casei působit i na další luštěniny.

V Národním Archeologickém muzeu v Neapoli byla otevřena velká výstava stříbrného nádobí a předmětů, objevených během posledních dvou století v Pomepejích a okolí. Některé ze vzácných exponátů jsou vystaveny vůbec poprvé. Většinou se jedná o stříbrné nádobí, které bylo luxusní ozdobou starověkých banketů. Výstavu, která bude otevřená až do konce září, nám teď přiblíží naše spolupracovnice v Itálii Vědunka Lunardi.

Lunardi: Staří Římané milovali stříbro. Používali ho na talíře, mísy i poháry. Občas ho zdobili zlatem, jindy střídmou nebo naopak velmi tepanou bohatou dekorací. Pravděpodobně polovina nálezů starověkého stříbrného nádobí a předmětů za posledních 250 let pochází z Pompejí či okolí tohoto města, pohřbeného erupcí Vesuvu v roce 79 po Kristu.

Na výstavě v neapolském Archeologickém muzeu nazvané Stříbro z Pompejí se návštěvníci mohou prohlédnout na 500 exponátů, které archeologové objevili za posledních 250 let. Je tu vystaven také poslední z nově nalezených pokladů, 20 stříbrných nádob objevených v roce 2000 při rozšiřování dálnice vedoucí z Neapole do Salerna.

Vystaven je tu také poklad z domu Menendrovaz domu v Pompejích, objevený v roce 1930, spočívající ve 118 stříbrných nádobách. Historici zde mohou nalézt na jednom ze stříbrných pohárů také portrét Marka Antonia. Je to vzácnost, protože když Augustus porazil Marka Antonia, jeho podoba zmizela ze všech monumentů.

Čínské ženy požadují větší podprsenky. Za posledních deset let se totiž díky lepší výživě zvětšila velikost jejich prsů v průměru asi o jeden centimetr, ale výrobci spodního prádla tento fakt dlouho přehlížely. Až teď se podle listu China Daily začaly předhánět ve výrobě větších košíčků u podprsenek. Nejmenší a dříve nejčastěji používaná velikost A se už pomalu přestává vyrábět, naopak boom zažívají podprsenky velikosti C, D a dokonce i E.

Nespokojenost čínských žen s nabídkou podprsenek dokonce vedla k odborné studii do níž se zapojily tři tisíce žen. Zjistilo se při ní, že od devadesátých let díky výživnější stravě a sportu "narostly" čínské ženy v objemu hrudníku o téměř centimetr - v průměru - na 83 centimetrů. Nebývalý tělesný růst postihl i čínské děti a v Pekingu kvůli tomu museli loni změnit výšku, podle níž se určovalo, které dítě bude jezdit městskou dopravou zadarmo.

autoři: vlu , dnv
Spustit audio

Více z pořadu