Velké malé zprávy 5. května 2006

5. květen 2006
Velké malé zprávy

Doby, kdy příchod deště hlásila rosnička v láhvi, jsou ty tam. Daleko spolehlivěji ji prý dokáže v předpovědi počasí nahradit signál mobilních telefonů. Více se dozvíte z Velkých malých zpráv. A mimo to vám v nich také prozradíme, jak se dá vyzrát nad nechtěnými tukovými polštáři. Což je informace aktuální zejména nyní před příchodem léta. Také to, žeRusko je kousek od rozluštění jedné historické záhady.

Signál mobilních telefonů by se mohl stát důležitým pomocníkem meteorologů. Vědecký tým na univerzitě v izraelském Tel Avivu zjistil, že kolísání signálu mobilních telefonů dokáže velmi přesně určit příchod a sílu deště. Je známo, že dešťové kapky oslabují sílu telefonního signálu a operátoři údaje o něm neustále monitorují.

Až teď ale napadlo izraelské vědce, že tyto informace pomohou meteorologům daleko přesněji předpovídat počasí. Izraelský vědecký tým nyní zkoumá, jak se signál mobilních telefonů chová, když sněží nebo padají kroupy.

Časopis Science, který o studii Izraelců informoval, připomíná, že signál mobilních telefonů sehrál důležitou roli například při útoku NATO na jihosrbské Kosovo v roce 1999. Poruchy v šíření signálu na mobilní telefony umožnily srbským silám objevit radary jinak nezachytitelný americký letoun Stealth a sestřelit ho.

Rusko je kousek od rozluštění jedné historické záhady. Dodnes není známa podoba vynikajícího malíře Andreje Rubleva, který zemřel na přelomu 14 a 15 století. Nyní se ale pod oltářem jednoho z moskevských chrámů našly ostatky, které by mohly patřit právě jemu. Více od našeho moskevského zpravodaje Petra Vavroušky.

Vavrouška: Odborníci tvrdí, že našli ostatky Andreje Rubleva. Nejvíc podporuje tuto teorii Andrej Nikitin, hlavní specialista moskevské Soudně-lékařské expertízy. Nikitin se už několik let věnuje rekonstrukci tváří na základě lebek. Vytvořil tak první portréty ruského kronikáře Nestora nebo babičky a matky Ivana Hrozného.

Nyní tvrdí, že Rusko se zanedlouho dozví, jak vlastně vypadal nejznámějjší malíř ikon Andrej Rublev. Neexistuje žádný jeho portrét a zatím si ho lidé spojovali pouze s hercem Anatolijem Soloniciem, který Rubleva ztvárnil v kultovním filmu režiséra Parkovského. Doposud není jasné ani přesné datum narození a úmrtí Andreje Rubleva a také se neustále vedou spory, kde by mohl být pohřben.

Ostatky, které archeologové našli pod oltářem jednoho z chrámů v Moskvě budou experti zkoumat velice pečlivě. Pokud by skutečně šlo o malíře Rubleva, škrtla by si ruská historie jednu velkou nevyřešenou hádanku.

Celutitidě možná brzo odzvoní. Lékaři ze všeobecné nemocnice v americkém Massatchusetts vyvinuli laser, který dokáže odstranit přebytečný podkožní tuk bez jizev, které zůstávají po liposukci. Vědecký tým z massatchusettské nemocnice podle internetového serveru BBC zjistil, že když podkožní tuk zahřejí laserem na určitou teplotu, rozpustí se a tělo ho samo vyloučí.

Nová laserová metoda odbourávání tuku má podle lékařů pomoci i při léčbě akné a některých nemocí srdce. V obou případech je hlavní příčinou potíží tuk v případě akné jde o tukové žlázky uložené pár milimetrů pod povrchem kůže, v případě srdečních chorob jsou to tukové pláty, které se ukládají v cévách a vedou k srdečním infarktům.

Nutno ale dodat, že prozatím nezbývá než bojovat s celulitidou osvědčenými prostředky zdravou výživou a pohybem. Vývoj "tukožroutského" laseru bude trvat ještě několik let.

autoři: pev , mad , dnv
Spustit audio

Více z pořadu