Velký sdruženářský cirkus se nekonal, nebyl sníh

16. prosinec 2008
Pod kůži

Skutečně ostrý test před mistrovstvím světa v lyžování v Liberci se teď o víkendu nekonal. Měly jím být závody Světového poháru v severské kombinaci, které by prověřily můstky na Ještědu i tratě ve Vesci v režimu, v jakém budou fungovat při samotném šampionátu. Nestalo se. Proč? A nebylo přílišným rizikem chtít zkoušet areály v polovině prosince?

Liberec přišel o testovací závody na mistrovství světa v klasickém lyžování. Areály na Ještědu a ve Vesci měli jako první v opravdu ostrém režimu vyzkoušet sdruženáři. Proč nebyl ve Vesci sníh, na kterém by se běhalo? Proč nešel vyrobit?

Montované tribuny lemovaly jak startovací, tak cílovou rovinku. Mezinárodní vysílací centrum stálo ve čtvrtek až na část posledního patra tak, jak bude i na šampionátu. O provozní budově nemluvě, tou se Vesec pyšní už od loňska. Ale sníh bývá ve Vesci potíží.

A nemá smysl spekulovat, jestli se mohlo běhat jinde. Nemohlo. Jinde v okolí se běžecké závody uspořádat nedají a tři předchozí kandidatury byly i kvůli tomu neúspěšné. Smutný jak šafářův dvoreček byl na tom svém - tedy kousek od místa, kde bude při mistrovství světa cíl běžeckých závodů - šéf areálu Vesec Robert Heczko.

"Zatím nám příroda nedovolila připravit nějaký sníh, ani nám nenasypala z mraků, takže čekáme, až nám příroda dovolí. Sníh jsme začali vyrábět 17. listopadu, to jsme dělali jednu noc, pak přišla obleva, pršelo. Pak jsme dělali tři noci a teď jsme dělali noci dvě. Takže se dohromady sníh dělal šest nocí s tím, že po čtyřech nocích, které byly mrazivé, přišla více než týdenní obleva. Sedmdesát procent vyrobeného sněhu odešlo," přiblížil potíže Robert Heczko.

Když jsme udělali pár kroků směrem na stadion, zakřupal nám pod nohama sníh. Jsou ho jen ovšem tři hromádky. "To je vše, co se nám podařilo nastříkat. Děl máme rozestavených 22, takže každé dělo udělá svoji hromádku. Až vyrobíme dostatečné množství, dělo přesuneme a budeme dělat sníh někde jinde. Na stadionu děláme sněžnou deponii, kde máme čtyři děla a sněžnou tyč. Tady děláme velkou hromadu. Víc přípojných míst nemáme. Zbytek děláme na tratích," řekl Robert Heczko.

Aby děla mohla fungovat, potřebují pořadatelé, aby teplota klesla pod -2,5 °C a vlhkost aby se pohybovala klem 90 až 95 procent. "To jsou podmínky, při kterých můžeme spustit zasněžování," dodal šéf areálu. Do ideálu mělo počasí ale hodně daleko. Stejně jako obvykle, před lety odpadl i předvánoční Světový pohár ve slalomu ve Špindlerově Mlýně. Měla se vůbec přihláška na Světové poháry v tomto termínu podávat?

"Komentovat, jestli tady Světové poháry měly, nebo neměly být, mi nepřísluší. Po bitvě je každý generál, když se řekne, že závody tady neměly být. Na druhou stranu, proč ty závody neudělat? Vyzkouší se logistika areálu, kterou připravujeme, vyzkouší se x věcí, se kterými teď pracujeme na papíře. Takže z mého pohledu nemohu jasně říct, zda ty závody měly být, nebo neměly být. Má to svoje klady a zápory," volil hodně diplomatická slova šéf areálu ve Vesci Robert Heczko.

Závodníci se netajili zklamáním

Světové poháry v severské kombinaci v Liberci - jako zkouška na mistrovství světa - nebyly kvůli tomu, že se nedalo připravit dost umělého sněhu. Sami sportovci z toho pochopitelně moc nadšení nejsou. Zazněl i celkem radikální názor jednoho reprezentanta, který musel vysvětlovat a zjemňovat jeho nadřízený.

Čeští sdruženáři překvapují svými výsledky v úvodu sezóny i sami sebe. O to více se těšili, až se ukáží na Světovém poháru v Liberci. O to víc jim bylo líto, že místo závodění jenom trénovali. "Mrzí nás to, protože by to byla taková premiéra před mistrovstvím světa. Když se nám teď dařilo, tak by to oslovilo i nějaké lidi, fanoušci by byli natěšení. Nejen z rodiny, ale ze širší veřejnosti. Pro nás to škoda je, ale nedá se nic dělat. Sníh tady není, s tím se počítá, může se to stát kdekoliv jinde. Ale že bychom zrovna museli rušit domácí závody, je vždycky horší," říká Tomáš Slavík.

A snad i proto je rozčarování zkušeného závodníka Pavla Churavého o to větší. "Když to vidím, tak na Bedřichově je přírodního sněhu dost, takže tam je asi zima. Měli stříkat sníh jinde a dovézt. Nebudu jim radit. Po Liberci bylo všude spousta sněhu, když jsme odjížděli na sever. Měli to tam navézt, nelíbí se mi to," řekl Pavel Churavý.

Jen dodám, že podle šéfa areálu ve Vesci Roberta Heczka se na Bedřichově umělý sníh před plánovanými závody ani nevyráběl. Než nám k tomu své řekne Michael Georgiev, zmiňme, že je muž mnoha funkcí. Vedoucí trenér Dukly Liberec, tedy nadřízený všech reprezentantů. Dále sněhový komisař Mezinárodní lyžařské federace a také asistent ředitele závodů sdruženářů pro mistrovství světa.

Teoreticky by mohl posílat oficiální dopisy sám sobě. Ale co říká na možnou výrobu a dovoz sněhu do Vesce? "Do takové koncepce nebo systému jsme se vůbec nechtěli pouštět. Už v úvodu jsme si řekli, že pokud tady bude dostatečné množství jak přírodního, tak umělého sněhu, závod uděláme. Ale že bychom šli do navážení z vyšších poloh, tak do toho jsme jít nechtěli už od samého začátku," vysvětlil Michael Georgiev.

To platilo pro Světové poháry sdruženářů, ne pro mistrovství světa. Když se tedy sníh nedá v polovině prosince očekávat ani připravit, má smysl se ucházet o závody v tomto termínu? "Všichni dobře víme, že pokud nezamrzne, tak je problém s výrobou umělého sněhu. Areál na Ještědu byl stoprocentně nachystaný, ale Vesec byl opravdu špatný. Myslím si, že z tohoto pohledu byl tento termín chybou," přiznává Michael Georgiev.

Ale kdo za to může, oficiálně neprozradí. Nepotvrdí slova, že za žádostí o závody sdruženářů stál skokanský úsek svazu lyžařů. "V tuto chvíli bych nějakého viníka nehledal, protože si navzájem musíme pomáhat a musí se ta práce prolínat i s přípravou před mistrovstvím světa i vlastním mistrovstvím světa jako takovém," uzavírá Michael Georgiev.

Nikdo netušil, jaké bude počasí

Z různých pohledů jsme rozebírali, proč se nekonaly testovací závody na mistrovství světa v lyžování v Liberci. Objevilo se i přiznání, že nebylo nejrozumnější žádat o termín zkušebních závodů v polovině prosince.

Šéf sekce sport v organizačním výboru mistrovství světa Michal Lamplot souhlasí s Michaelem Georgievem, že není na místě hledat viníky a kdo může za to, že Světový pohár v severské kombinaci se měl pořádat v Liberci. "Je sice pravda, že to je výsledek diplomacie Svazu lyžařů, respektive úseku skoku, nicméně nikdo nemohl tušit, jaký bude vývoj počasí. Situace na začátku prosince byla optimistická," uvedl Michal Lamplot.

Stejně tak chápe reakce naštvaných závodníků, které se funkcionářům moc dobře neposlouchají. "Sportovci se chtějí ukázat před domácím publikem v sezóně, kdy je čeká domácí mistrovství světa. Ještě ke všemu výkony, které předvádějí, jsou skvělé. Na druhou stranu musí pochopit i nás pořadatele, protože se snažíme, aby ty závody, které máme v harmonogramu, proběhly na co nejlepší úrovni tak, aby odpovídali regulím FIS, což jsme v případě Světového poháru zaručit nemohli," doplnil Michal Lamplot.

Do Liberce dnes přijela generální sekretářka Mezinárodní lyžařské federace Satan Lewisová. Michal Lamplot uvedl, že se jedná o dlouho připravovanou návštěvu, nejedná se o inspekci. "Jedná se o pracovní schůzku na téma doprovodné programy po dobu mistrovství světa," přiblížil Michal Lamplot a dodal, že její návštěva nemá spojitost se Světovým pohárem.

Jen pár dnů po porodu zemřela rodička z Opavy. Má nemocnice čisté ruce? Nalaďte si ve středu 17. prosince Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: kyk , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu