Velký výpadek elektřiny zasáhl na Plzeňsku 100 tisíc odběratelů

28. duben 2020 10:20

Velká část Plzeňska byla dnes ráno bez elektřiny kvůli výpadku transformátoru v Chrástu nedaleko Plzně. V důsledku toho se bez proudu ocitlo na 100 000 odběratelů. 

Energetici je postupně připojili do sítě do hodiny a půl, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. V důsledku technické závady po výpadku energie shořela v železárnách v Hrádku u Rokycan trafostanice, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Transformátor v Chrástu vypadl v 5:31. „Následkem toho se zhruba na hodinu a půl ocitla větší část Plzeňska bez elektřiny. Na místo přímo do transformovny jsme vyslali poruchovou četu a dálkovými manipulacemi z dispečinku jsme v 7:05 postupně dodávky obnovili. Všech 100 000 odběratelů nebylo bez proudu celou hodinu a půl,“ uvedla Holingerová. Škoda podle ní na zařízení nevznikla. „Byl to rozsáhlý výpadek, občas se to stává. Je to významná transformovna, na kterou je napojena řada distribučních trafostanic,“ dodala.

Požár v Železárnách v Hrádku vypukl podle Poncara kolem 6:30, hasiči ho brzo zlikvidovali. Škodu odhadli na 1,5 milionu korun. „Příčinou byla technická závada v důsledku výpadku elektrického proudu,“ dodal.

autor: Andrea Samešová | zdroj: ČTK
Spustit audio