Velvyslanec, který hraje na klarinet a jí smažené škorpióny

6. září 2014

Libanonci jsou vlastně evropští Arabové, kteří mají rádi české sklo, říká mimo jiné v pořadu Stříbrný vítr velvyslanec v Libanonu Svatopluk Čumba.

Svatopluk Čumba před Libanonem působil jako velvyslanec ve Venezuele, Nigérii a Číně. Ochutnal tam i larvy bource morušového, smažené škorpióny a hady upravené na různý způsob.

Co se mu na Libanonu líbí?

Na Libanonu se mu líbí zvyky a mentalita místních. I když do této země neustále proudí uprchlíci ze sousední válkou zmítané Sýrie, žijí podle něj v Libanonu převážně hodní, pohostinní a evropsky vzdělaní lidé.

Je to dobré místo i pro turisty, jelikož tu najdete moře ke koupání i hory na lyžování. Skoro v každé domácnosti mají české broušené sklo a hodně lidí z této arabské země jezdí pravidelně na zotavenou do Karlových Varů.

Statik s klarinetem

Svatopluk Čumba vyrůstal totiž střídavě na Valašsku a na Kyjovsku.Vystudoval klarinet a jako vynikající muzikant působil například ve strážnické cimbálové muzice Slávka Volavého.

Dalším vzděláním je ale statik ocelových konstrukcí a mostů. Technické vědomosti se mu prý při jeho profesi náramně hodí. Velvyslanec by totiž měl být praktický člověk. A protože jednou z jeho úloh je podpora mezinárodního obchodu, zužitkuje i to, že umí počítat.

Poslechněte si pořad ze záznamu v iRadiu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio