Velvyslanec Matula: Ukrajinské vedení ví, co dělá. Mám ze situace překvapivě dobrý pocit

2. březen 2022

Ruský vpád na Ukrajinu ochromil většinu tamních institucí. Česko už minulý týden rozhodlo o evakuaci ambasády v Kyjevě. Jejímu personálu se po desítkách hodin podařilo dostat zpět do ČR, a to včetně velvyslance Radka Matuly. „Do poslední chvíle jsem doufal, že budeme moct alespoň v omezené podobě náš zastupitelský úřad v Kyjevě zachovat. Bezpečnost našich občanů ale byla nejvyšší prioritou a bohužel jsme úřad museli dočasně uzavřít,“ říká pro Radiožurnál velvyslanec.

Na Ukrajině se podle jeho slov v současnosti nachází jen málo občanů České republiky, většinou jde o novináře, humanitární pracovníky nebo partnery ze smíšených manželství. „Jsou to jednotlivci, maximálně nižší desítky osob,“ dodává velvyslanec. Tito Češi se mohou v případě nouze o pomoc obrátit přes odkazy na webových stránkách ministerstva zahraničí.

Čtěte také

A jaká je situace přímo na Ukrajině? „Informace z Ukrajiny ve mně vyvolávají návaly vzteku, které se střídají s lítostí a chutí brečet, když člověk vidí ruské ostřelování obytných domů, zabíjení civilistů a v řadě případů i dětí... Ze všech zdrojů je jasné, jak nebezpečné v současnosti je žít a působit v Kyjevě, složitá situace je ale v celé řadě dalších měst a obcí.“

Spustit audio

Související