Velvyslanec USA na Maltě rezignoval po kritice, že se příliš věnuje náboženství

18. duben 2011

Ze značně neobvyklých důvodů odchází ze svého úřadu americký velvyslanec na Maltě. Douglase Kmieca ministerstvo zahraničních věcí nedávno pokáralo za to, že se nadměrně věnoval náboženským otázkám. Oddaný katolík Kmiec postoj úředníků odsoudil, protože pochybuje, že by někdo vůbec kdy mohl věnovat nějakému předmětu, v jeho případě tedy náboženství, příliš mnoho času. A oznámil, že rezignuje.

Velvyslanec Kmiec, jinak profesor práva a bývalý děkan Katolické univerzity, se spisům, které s jeho diplomatickou funkcí nijak nesouvisely, věnoval několik hodin denně. Proto se prý nemohl dostatečně zabývat svou prací.

Generální inspektor ministerstva zahraničí tvrdí, že Kmiec vynaložil značné množství času na psaní článků určených ke zveřejnění v USA i na Maltě, protože byl přesvědčen, že má zvláštní mandát k podpoře mezináboženských iniciativ prezidenta Obamy.

Na kritiku ambasador zareagoval tak, že se rozhodl odstoupit. Plánuje odejít 15. srpna, což je svátek nanebevzetí Panny Marie.

Douglas Kmiec překvapivě podporoval Baracka Obamu, přestože sám je například zarytým odpůrcem interrupcí a prezident Obama proti nim nic zásadního nemá.

Na velvyslance upozornil konflikt v Libyi

Konzervativní Malta se silným náboženským cítěním vypadala jako vhodná volba, hlavním úkolem bylo starat se o námořní bezpečnost a americké obchodní zájmy. Pak ale vznikl konflikt s Libyí, ke které nemá ostrov ve Středozemním moři geograficky daleko.

Kmiec tak najednou vedl americké velvyslanectví nejblíže válečné zóny a dostal se do centra pozornosti. Maltští katolíci ale byli s jeho fungováním spokojeni, což dali najevo na internetových stránkách Times of Malta. Jeden z nich napsal: Lépe, když vás pokárá ministerstvo, než kdyby vás káral Bůh.

Když byl Kmiec loni v létě na dovolené v Kalifornii, havaroval s autem. Byl zraněn, ale jeho spolucestující dopadli mnohem hůř. Řádová sestra, která se na zadním sedadla nepřipoutala, zemřela na místě, a 94letý pastor zemřel později v nemocnici.

Auto sjelo z dálnice, vletělo do příkopu a ještě narazilo do betonové podpěry. Policie už vyšetřování uzavřela. Podle toho, co Kmiec řekl novinářům, je možné, že auto sjelo na krajnici, když manipuloval s klimatizací, z nedbalosti při řízení ho ale v Americe neobvinili.

Spustit audio