Venkovní žaluzie a rolety sníží teplotu až o 8 stupňů. Klimatizaci možná nebudete potřebovat

10. květen 2022

Stínicí technika v posledních letech prožívá doslova revoluci. Na trhu jsou nejrůznější druhy žaluzií, látkových rolet, markýz i pergol. Velké oblibě se při dnešní snaze šetřit energii těší venkovní stínicí technika. Je to hlavně z toho důvodu, že má mnohem větší účinnost než ta vnitřní.

„Například u střešních oken, bych doporučil hliníkové venkovní rolety. Taková hliníková roleta dokáže snížit teplotu v interiéru až o osm stupňů. Pokud tedy někdo uvažuje o klimatizaci, ať nejdřív vyzkouší venkovní rolety. Klimatizaci pak nebude muset řešit,“ radí odborník na stínicí techniku Jaroslav Tomášek.

Zelená úsporám na venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou trendem v chytrých domácnostech, protože dosud nebyly překonané jiným prvkem stínicí techniky. Dokážou regulovat přístup světla v plném rozsahu. Lamely se naklání a člověk si reguluje přístup světla do bytu.

Ovládání venkovních žaluzií může být automatické i manuální

Věděli jste, že existuje Zelená úsporám na venkovní stínicí techniku? Při stavbě nebo rekonstrukci domu můžete ušetřit, protože stále platí evropský program Zelená úsporám. Můžete získat až 1 500 Kč na metr čtvereční venkovní stínicí techniky zpět do vaší kapsy. Týká se to veškerých prvků, které jsou na oknech domů, nejčastěji tedy rolet a žaluzií. Právě ty totiž v zimě ušetří podstatnou část energie za teplo.

Odborník na stínicí techniku Jaroslav Tomášek

„Abyste dosáhli na plnou dotaci, musíte mít venkovní stínicí techniku napojenou na chytré ovládání domu, na tzv. chytrou domácnost. Podle toho, jaké je počasí, tak se vám technika vytahuje nebo zatahuje. V zimě chcete, aby se interiér ohříval, proto se venkovní technika sama vytáhne. Ovládat žaluzie můžete i přes aplikaci v telefonu. A ani o kytky nepřijdete. Pokud jsou venkovní žaluzie nakloněny na čtyřicet pět stupňů, tak dovnitř pouští světlo a tepelné záření zčásti i odráží. Kytky tak nebudou trpět nedostatkem světla,“ vysvětluje Jaroslav Tomášek.

Jak fungují markýzy a kde všude lze postavit pergolu? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související