Venkovský obchod v Tučapech přišel kvůli rozkopané silnici o zákazníky. Kraj odmítl ušlý zisk kompenzovat

22. listopad 2022 11:35

Majitelka venkovského obchodu s potravinami a smíšeným zbožím v Tučapech na Táborsku uvažuje o tom, že skončí. Koloniál přišel o zákazníky a s nimi i o velkou část tržeb kvůli rekonstrukci hlavní silnice, která na několik měsíců omezila jeho fungování. Obec hledá možnosti, jak provozovatelce pomoct

„Lidé přijdou a stěžují si, že se k nám nemohli dostat. Slyšíte to z jedné i druhé strany. Já s tím bohužel nic nenadělám,“ popisovala majitelka prodejny Jana Hrnčířová situaci v době, kdy byl provoz omezen kvůli rekonstrukci silnice.

Tržby se podle ní propadly měsíčně o 150 až 200 tisíc korun. Podnikatelka věřila, že se situace zlepší po ukončení stavebních prací. To se ale nestalo. „Je to šílené. Ubývají mi peníze a nevím, co s tím. Prochází mi zboží, u kterého se to dříve vůbec nestávalo. Nevidím to vůbec nadějně,“ dodává.

Obchod rodiny Hrnčířových v Tučapech funguje už od 40. let minulého století. Podle starosty Pavla Nováka je jeho zachování pro život v obci důležité. „Je to tradiční obchod a my primárně chceme, aby tady fungovali malí podnikatelé,“ říká.

Čtěte také

Obec se obrátila se žádostí o pomoc i na Jihočeský kraj, který byl investorem rekonstrukce silnice v Tučapech. Ten se ale nakonec i přes předchozí vyjádření náměstka hejtmana Pavla Hrocha rozhodl obchod nepodpořit. Podle náměstka by to totiž do budoucna vytvořilo precedens i pro další podobné případy, kdy krajské investice můžou omezit podnikání.

Radnice proto hledala jiný způsob, jak obchodu ztrátu alespoň z malé části kompenzovat. „Po dokončení díla jsme zjistili, že na nemovitosti došlo k některým poškozením. Společnost, která tady prováděla stavbu, se k tomu postavila a vše opraví a uhradí,“ popisuje.

Jihočeský kraj má sice na podporu a udržení venkovských prodejen speciální dotační program. Ten se ale na obchod Jany Hrnčířové nevztahuje. Krajskou dotaci může totiž dostat pouze prodejna, která je v obci jediná. A v Tučapech potraviny prodávají i další dva obchodníci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související