Veřejnoprávní média by neměla soupeřit s komerčními, říká režisér Hynek Bočan

30. prosinec 2022

Český filmový a televizní scenárista a režisér mluví o současném českém hraném filmu i o svém přátelství s Jiřím Stránským. Zamýšlí se i nad stavem výuky na FAMU a důležitosti rodiny. Repríza z 3. října 2022.

Připravil: Jan Herget
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Natočeno: 2022

„Nerad bych se dostal do situace, abych jako starej chlap, který už vlastně netočí, kritizoval současnou kinematografii, ale mám spoustu výhrad. Nechci říct, že tu nejsou talentovaní režiséři, ale ti, o kterých já bych mluvil jako o mladých, tak to jsou čtyřicátníci. Ale přece už jsou tady o dvacet let mladší režiséři, ale já je ani jejich tvorbu vlastně neznám. Je to trošku jako s knížkami, i filmů je moc. Jak vůbec některé ty filmy můžou vzniknout a jak na ně někdo může dát peníze? Je to jen taková exhibice, která nic neříká a která mě ani neomráčí, ani formou nebo obsahem,“ soudí Hynek Bočan v Momentech.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související