Větrání chrání před nemocemi. A prospívá zdraví i po dalších stránkách včetně psychiky

4. říjen 2021

Na podzim přibývá respiračních onemocnění mimo jiné také proto, že trávíme více času v uzavřených prostorách. Nejenže to usnadňuje přenos nákazy z člověka na člověka, ale také platí, že vzduch v budovách a místnostech je „méně zdravý“ než venku. 

Největší vliv na kvalitu vzduchu v místnosti má člověk, a to i zcela zdravý člověk. Dokonale čistý vzduch bychom mohli mít jen v liduprázdné místnosti. Každému člověku opadávají šupinky z kůže. Tím, jak dýcháme, ubíráme ze vzduchu kyslík, vydechujeme oxid uhličitý, vzdušnou vlhkost a mikroby.

Čtěte také

Hlavním ukazatelem kvality vzduchu v místnosti je pro odborníky koncentrace oxidu uhličitého – měřená v počtu částic na milion, ppm. Podle ní dovedou dopočítat i pravděpodobné další škodliviny, které kolem sebe člověk šíří ve vydýchaném vzduchu.

„Máme tu o 300 ppm víc za půl hodiny,“ ukazuje na měřicím přístroji Olga Rubinová z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, „do hodiny bychom tu jistě měli hodnotu 1000. To je hodnota, která by měla být udržována v budovách, aby prostředí bylo zdravé ze všech ostatních hledisek.“

Zbavit se znečištění i vlhkosti

Měření COukazuje, že není úplně jednoduché správně větrat. Správná výměna vzduchu závisí na velikosti místnosti, počtu lidí v ní a dalších faktorech. Něco jiného je, když sedí dva lidé v pracovně s květinami na okně, když sedí studenti v učebně, nebo když máme vyvětrat doma.

Čtěte také

V kancelářích, školách a veřejných prostorách jsou zdrojem znečištění přímo lidé, zatímco v obytných místnostech je více potenciálních zdrojů znečištění nebo nezdravého vzduchu.

„Doma vaříme, pereme – pracujeme s vlhkostí vzduchu. Pokud je vlhkosti málo, tak nám to vysouší sliznice. Pokud je vlhkosti hodně, může to vytvářet podhoubí pro různé plísně,“ vysvětluje Petr Adolf Skřehot ze Znaleckého ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví.

Správné větrání a otevřená okna navíc mohou prospívat našemu zdraví i po psychické stránce – pocit, že nejsme zavření, se potom odrazí i na našem tělesném zdraví a odolnosti vůči nákazám.

Ovšem i větrání má své limity. Jednak ne každému je příjemný průvan nebo hluk zvenčí, jednak i ve větraných prostorách bude kvalita vzduchu maximálně taková jako venku, dodávají odborníci.

Poslechněte si celou reportáž vědeckého redaktora Martina Srba.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související