Větší venkovní bazény nemusíte na zimu vypouštět. Voda v nich při správném ošetření do další sezóny vydrží

15. říjen 2022

Plavání ve venkovním bazénu je v tuto dobu spíše pro otužilce. Kdo má malý nadzemní bazén, spíše pro ochlazení a osvěžení už ho má dávno vypuštěný, usušený a sklizený. U větších nadzemních nebo zapuštěných bazénů je vypouštění vody na zimu, pokud nemáme vlastní zdroj, vyhazování peněz. Voda v nich vydrží i do další sezóny. Jak je na zimu připravit?

„Začneme tím, že z bazénu odstraníme veškeré spadané listí a veškeré organické větší nečistoty. Pomoci si můžeme síťkou, ale účinnější pro větší bazény jsou bazénové vysavače.“ radí Martin Zikula, technik výrobce a prodejce bazénů v Plzni na Lochotíně.

Robotické vysavače nám hodně usnadní práci, protože listí a další obsah shromažďují ve filtru, který stačí po určité době a množství nečistot jednoduše vysypat a vymýt.

Ochrana vody a její zazimování

Srovnáme Ph vody na 7 – 7,4 a necháme puštěnou filtraci alespoň 4 hodiny. Pak přistoupíme ke chlorování ( 0,3 – 0.6 mg/l) opět s puštěnou filtrací na stejnou dobu. Aby se vše ve vodě dobře promíchalo. Bazén následně upustíme cca min. 10 cm pod trysky a skimer a můžeme aplikovat zazimovací přípravek. Je prevencí proti vzniku řasy a voda se nezkazí. Každý výrobce má přípravek jinak koncentrovaný, takže jenom odhadem stačí jeden litr přípravku na zazimování od 10 do 50 metrů krychlových vody (Pozn. autora).

Pokud výrobce nedeklaruje, že bazén nepoškodí zamrznutí vody, kontaktujte ho. Nabídne Vám dilatační plováky. Jedná se o svým způsobem PET lahev, z poloviny naplněnou pískem. Udrží rovnováhu a zabrání vytváření ledu po pospojování plováků (lahví) na okrajích bazénu. Je jich ale potřeba velké množství. Podobné lahve si můžete z PET lahví vyrobit doma. Budete jich ale potřebovat velké množství.

Technologie bazénu (ilustrační foto)

Zazimování technologie bazénu

Z tepelného čerpadla, solárního ohřevu, filtrace, protiproudu vypustíme vodu. Vše uskladníme pokud možno v suché místnosti, kde nemrzne. To je ideální stav.

V horším případě můžeme technologii nechat v šachtě, ale v každém případě se musíme dobře přesvědčit, že nikde není voda,kvůli případnému zamrznutí.

Přikrytí bazénu

Spousta majitelů větších bazénů má polykarbonátové zastřešení, které se vyplatí jak v létě, tak v zimním období, kdy do vody nepadají nečistoty.

Pokud ho nemáte, kupte si plachtu na zazimování bazénů (ušetříte si na jaře čas odstraňováním nečistot, které během zimy do bazénu napadají). Objednat si ji můžete u i výrobce daného bazénu. Musíte ji vně dobře zakotvit. Vydrží i velké množství vody, které na ní i přes zimu bude.

Spustit audio