Většina kaktusů odchází přílišnou péčí, jsou přelité. Je to zásobárna vody, proto ji moc nepotřebují

9. srpen 2022

Radioporadna bude tentokrát hodně pichlavá, protože se zaměříme na kaktusy. Jaké jsou nejodolnější a jak se o ně starat? A možná, že k pěstování kaktusů a sukulentů přivedeme potom i některé z vás.

Petr Havel ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Petr Havel z Klubu kaktusářů v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: správná péče o sukulenty a kaktusy.

Kaktusy je potřeba pořádně prolít vodou a pak nechat vyschnout. Pokud chcete, aby vám kvetl, musíte ho správně v chladu zazimovat.
Petr Havel, pěstitel kaktusů

Musí se kaktusy zalévat?
Samozřejmě, každá kytka se musí zalévat. Ale u kaktusů je to trošku jinak než u normálních květin. Tam je potřeba je pořádně zalít, ale potom zase nechat pořádně vyschnout. Nemusí se zalévat nějak příliš teplou vodou, ale neměla by být studenější než okolí. Je ovšem lepší, když je voda stejně teplá nebo i trošku teplejší.

Čtěte také

Teď je doba, kdy mohou nebo mají být kaktusy i venku?
Venku se teď kaktusům líbí. Jen je potřeba u některých druhů dát pozor na to, aby se nespálily sluncem.

Co je pro kaktusy úplně typické? Určitě se mnozí z nás setkali i se sukulenty.
Sukulenty jsou vlastně všechny dužnaté nebo tučnolisté rostliny. A kaktusy jsou pouze část z těchto sukulentů, jedna velká skupina, která roste výhradně v jižní a severní Americe. Jsou to rostliny, kterým se listy přeměnily na trny. Jsou to stonkové sukulenty, to znamená, že listy nemají a místo nich mají tmy.

Jejich domovinou je severní a jižní Amerika. Ale i u nás je kaktusů a kaktusářů velmi mnoho. Jsme světová kaktusářská velmoc.
Petr Havel, Klub kaktusářů v Hradci Králové

A na co mají kaktusy chloupky?
Chloupky slouží k zastínění toho kaktusu, aby nedocházelo k velkému odparu vody. Je to taková ochrana před sluncem.

Čtěte také

Kde je opravdový kaktusářský ráj?
Domovina kaktusů je v severní a jižní Americe. Největší rozšíření mají v Mexiku a v Argentině. Ale i ve východních Čechách a vůbec v České republice je kaktusů a kaktusářů velmi mnoho. Jsme kaktusářská velmoc ve světovém měřítku. U nás v hradeckém klubu je nás asi padesátka a v celé republice se počítají kaktusáři na tisíce. A každý kaktusář má řádově stovky nebo tisíce kaktusů. A jsou i velkopěstitelé, kteří se tím svým koníčkem živí.

Jak je pro kaktusy důležitý písek?
Písek samotný pro ně důležitý není, ale používá se v tom substrátu pro zvýšení propustnosti a vysychání onoho substrátu, což je pro kaktusy důležité.

Květináč nemá být příliš hluboký, jeho šířka bývá větší než výška. A hlavní zásadou u substrátu je, aby byl propustný a vysychal.
Petr Havel, Klub kaktusářů v Hradci Králové

Co byste doporučil úplnému začátečníkovi, jak s kaktusy začít?
Úplný začátečník většinou nějaký kaktus od někoho dostane nebo si ho koupí v obchodě. Začátky jsou většinou složité, protože člověk si shání informace. Ale hlavní zásadou je příliš si toho kaktusu nevšímat. Většina kaktusů odchází přílišnou péčí, protože je lidé přelévají a potom jim uhnijí kořínky. Kaktus je vlastně shromaždiště vody, proto jí tolik nepotřebuje. Vodu si nasaje a uloží v pletivech ve svém těle a potom ji čerpá v suchém období z těchto zásob.

Chytrý je kaktus. Ovšem vlastně lidské tělo je také v převážné části složené z vody. Otázkou je, jaký květináč a substrát potřebujeme pro kaktus?
Květináč není úplně rozhodující, jestli je hranatý nebo kulatý. Doporučuje se, aby nebyl příliš hluboký, to znamená že šířka květináče má být větší než jeho výška. A co se týká substrátů, tak používají se nejrůznější. Hlavní zásadou ale je, aby byl propustný a vysychal.

Petr Havel a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou pichlavou kaktusovou radioporadnu s Petrem Havlem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.