Vězení v Súdánu je mimořádně zajímavý zážitek. Udělal jsem si tam spoustu přátel, směje se člen Expedice Z101 Tomáš Vaňourek

28. leden 2023

„Záleží na úhlu, jak se na svět koukáte. Jsem optimista a člověk plný ideálů,“ tvrdí o sobě cestovatel Tomáš Vaňourek. Jeho výpravy kopírují trasy legendárních cest Hanzelky a Zikmunda a dokumentují, jak moc se svět změnil.

Dráhu obchodního ředitele v kovošrotu vyměnil za cestování. V roce 2018 se vydal po stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Asie. „Výsledky jsme prezentovali přímo panu Zikmundovi v roce 2019 na jeho sté narozeniny,“ vzpomíná Tomáš Vaňourek.

Projekt Zikmund100 zahrnoval srovnávací fotografie, knižní cestopis i sérii přednášek. Po jeho úspěchu mapování tras Hanzelky a Zikmunda pokračuje. Expedice Z101 je připomenutím cesty napříč Afrikou a Amerikou a odstartovala v dubnu 2021. Přerušil ji ale převrat v Súdánu.

„Neměli jsme na výběr, musel jsem cestu přerušit. Ale zjistili jsme, že pan Hanzelka byl pilotem. Chtěli jsme Expedici Z101 ještě trošičku posunout, takže jsem čas tady v Česku strávil vlastně v letadle. Mám teorii a teď v nejbližších dnech budu dodělávat i tu praktickou část.“

Zpátky do Afriky

S pilotním průkazem pak už Tomáš Vaňourek zamíří zpět do Súdánu, kde zůstalo expediční auto. „Jmenuje se George na počest pana Hanzelky, což vymyslel sám Miroslav Zikmund.“ Jak bude cesta Afrikou pokračovat, to se uvidí po zprovoznění auta. „Protože to je tak komplikovaný kontinent, že si vlastně nemůžete naplánovat nic.“

Expedice Z101 – rok na cestách

Každou chvíli na cestě mám pocit, že žiju.

Ale dobrodružství je právě to, co ho na cestách baví. „Všechno zlý, co vám ta cesta přináší, je v nějakém směru dobrý. I třeba být ve vězení v Súdánu je mimořádně zajímavý zážitek. Udělal jsem si tam spoustu přátel,“ směje se.

Odkaz Hanzelky a Zikmunda pak bude dál žít nejen díky fotografiím, ale i reportážím, možná vznikne další kniha nebo dokumentární film.

Proč o sobě říká, že je zapisovatel? Kudy by měla africká cesta vést? A jak vypadal jeho poslední rozhovor s Miroslavem Zikmundem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související