Vězeňská služba hledá více než 800 nových zaměstnanců. Chybí dozorci nebo psychologové

5. březen 2017

Českým věznicím chybí zaměstnanci. V současnosti Vězeňská služba hledá víc než 800 lidí. Celkem by u ní mělo být skoro 12 tisíc pracovníků. Ve věznicích nechybí jen dozorci, ale třeba i psychologové, vychovatelé, lékaři nebo zdravotní sestry.

„Nedostatek vnímáme na pozicích kvalifikovaných výchovných specialistů, jako jsou vychovatelé, psychologové nebo speciální pedagogové. Dlouhodobý problém je i nedostatek lékařů a zdravotních sester. V každé věznici se to ale může lišit. Pociťují to především pražské věznice,“ říká mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

O práci u Vězeňské služby lidé často nemají zájem kvůli nízkým platům. Třeba ve věznici v Rapoticích na Třebíčsku teď do plného stavu chybí 15 dozorců.

„Soukromá sféra se vzdaluje nástupními platy od platů začínajících příslušníků,“ říká mluvčí rapotické věznice Jan Doležal.

Platy dozorců i dalších zaměstnanců bezpečnostních složek ale od července vzrostou.

„Ministr financí s ministrem vnitra se dohodli na zvýšení platů příslušníkům bezpečnostních sborů o deset procent a to vnímáme jako jeden z kroků ke zlepšení současné situace,“ dodává Kučerová.

Podle ní je teď počet chybějících dozorců tak vysoký taky proto, že u Vězeňské služby na začátku roku vzniklo skoro 500 nových pracovních míst.

autor: sva
Spustit audio