Vezmi si prášek! Nebo radši ne? Vědci varují před nadužíváním antibiotik, bakterie jsou stále odolnější

25. leden 2022

Bakterie odolné proti antibiotikům se celosvětově staly jednou z hlavních příčin úmrtí. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v prestižním lékařském časopise Lancet.

Studie odhaduje, že za 1,25 milionu úmrtí jsou celosvětově tyto odolné bakterie přímo zodpovědné. U dalších 3,5 milionů případů se podílely na zhoršení stavu pacienta, který následně zemřel. Dohromady jde o víc obětí, než má například HIV nebo malárie.

Před rostoucí odolností bakterií vědci varují už dlouho. Příčina je stále stejná – špatné užívání nebo nadužívání antibiotik. Když totiž část bakterií přežije léčbu antibiotiky, vypěstuje si proti nim ochranu.

Problém se týká hlavně méně rozvinutých zemí

Během studie vědci zkoumali širokou paletu údajů sebíraných za rok 2019. Vycházeli z vice než 470 milionů jednotlivých záznamů: z lékařských zpráv, nemocničních databází, konkrétních anamnéz a podobně.

Na tomto základě vypracovali statistický model, který pak aplikovali na země nebo regiony, pro které podobné údaje chybí, což jsou zejména chudší země s málo rozvinutým zdravotnickým systémem. Právě tyto země (zejména v jižní Asii a v subsaharské Africe) jsou přitom dopady těchto vysoce odolných bakterií postižené nejvíc.

Čtěte také

Odolné bakterie většinou způsobují záněty dolních cest dýchacích přecházející v zápaly plic, dále otravy krve a také záněty v trávicím ústrojí. Dopady těchto chorob jsou přitom vážnější u dětí. Podle publikované zprávy až jedno z pěti úmrtí dětí do 5 let v subsaharské Africe způsobují právě tyto odolné – někdy se říká multirezistentní – bakterie.

Lepší kontrola podávání antibiotik

Vědci se shodují na tom, že neexistují žádná rychlá a jednoduchá řešení. Jednou z možných odpovědí je vynalézání nových a nových druhů antibiotik, jenže to je v zásadě jen krátkodobá úleva. WHO navíc loni varovala, že žádné ze zhruba 40 antibiotik, která byla v té době ve vývoji nebo nově schválená, tento problém nedokáže vyřešit.

Zatím jediné skutečné řešení podle všeho spočívá v pečlivější kontrole podávání antibiotik a omezení jejich nadužívání tak, aby nové super odolné bakterie nevznikaly. To je samozřejmě pomalý proces, který navíc vyžaduje velkou míru celosvětové spolupráce.

autoři: Kateřina Šmídová , als
Spustit audio

Související