Víc než miliarda lidí v karanténě, tisíce na cestách. Indie chce získat čas a posílit zdravotnictví

15. duben 2020

Až do 3. května bude v karanténě 1,3 miliardy obyvatel Indie. Zdravotníci hledají v ulicích lidi, kteří mají příznaky a měli by být testováni na koronavirus. Hromadné ztráty pracovních míst a zrušená doprava donutily celé rodiny, aby domů putovaly pěšky.

Čtěte také

V sedmé největší zemi světa zkouší zachytit nakažené lidi obrovská sledovací síť tzv. Integrovaného programu sledování nemocí. Tisíce zdravotníků rozptýlených po celé zemi se snaží vyhledávat jednotlivce, kteří vykazují symptomy nemoci covid-19. V některých oblastech chodí sociální pracovníci dům od domu. Poté pátrají po osobách, se kterými se nakažení setkali.

Zdravotníkům se daří denně monitorovat tisíce lidí a v ohniskách nákazy dbají na to, aby lidé nikam nevycházeli. Testováni jsou pouze ti, kteří viditelně vykazují příznaky nemoci. Nakažení musejí do izolačních jednotek nebo nemocnic. Ty se narychlo budují také z 20 tisíců vagonů starých vlaků.

Indickým epidemiologům je jasné, že takové monitorování populace nestačí. V současné situaci se ale snaží šíření viru alespoň zpomalit a pro zemi tak získat čas navíc, aby stihla připravit oslabené zdravotnictví.

Čtěte také

Doposud se podařilo identifikovat více než 4 tisíce případů nákazy, Indie má ovšem jednu z nejnižších úrovní testování vůbec. „Pokud nebude testováno co nejvíc lidí, infekci se nepodaří zastavit,“ prohlásila ve vědeckém časopise Nature indická epidemioložka Gagandeep Kang.

„Jakmile zrušíme nařízení, bude se scénář, který proběhl v jiných zemích, opakovat i v Indii,“ řekl indický epidemiolog Jayprakash Muliyil. „V tu chvíli musíme být připraveni na nárůst počtu nakažených a musíme být schopni se o ně postarat... Virus tu s námi bude ještě dlouho.“

Pěšky do chudoby

Karanténa byla v Indii vyhlášena ze dne na den a situace se pro spoustu lidí stala obrovským problémem. Zrušení velké části spojů i jindy přetížené indické dopravy pro ně znamená, že se nemají jak dostat domů z míst, ve kterých pracují. Tisíce lidí se proto vydaly na stovky kilometrů dlouhé cesty pěšky. Živitelé celých rodin byli ze dne na den vyhozeni z práce, na cestu se tak museli vydat i s rodinami.

Spousta Indů se obává, že dřív, než se stihnout nakazit virem, zemřou hlady. Kvůli nařízené karanténě totiž nemohou uživit sebe ani rodinu.

Spustit audio

Související