Victor Hugo: Bídníci

13. říjen 2019

Radoslav Brzobohatý jako Jean Valjean v rozhlasové dramatizaci snad nejznámějšího francouzského románu všech dob. Režisér Jiří Horčička v roce 1993 do seriálu dále obsadil Eduarda Cupáka, Vladimíra Brabce, Jiřího Plachého, Miluši Šplechtovou, Antonína Molčíka, Simonu Stašovou, Martina Růžka, Jana šťastného a další známé herce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V 19. století se na těžké galeje mohl dostat třeba člověk, který zcizil bochník obyčejného chleba. Pokud se z nucených prací pokusil uprchnout, za kus pečiva pak musel v nelidských podmínkách lámat kámen víc než dvacet let. Takový byl i smutný osud Jeana Valjeana (Radoslav Brzobohatý). Po propuštění z vězení se proto rozhodl být ochráncem těch nejchudších a nejslabších, jenže minulost kriminálníka a dogmatický policejní prefekt Javert (Eduard Cupák) jsou mu neustále v patách…

Román má řadu dalších dějových linek a silných postav (významný je příběh lásky Maria a Cosetty, do něhož Hugo vložil vlastní zážitky z milostného vztahu k herečce Julii Drouetové) a najdeme v něm i popisy důležitých historických momentů z dějin Francie, jako je bitva u Waterloo a povstání v Paříži z roku 1832.

Radoslav Brzobohatý

Příběh propuštěného galejníka, kterému změní život jeden dobrý skutek, uchvacuje čtenáře od prvního vydání v roce 1862. Jen do češtiny byl přeložen víc než pětkrát (jednou z překladatelek byla i Marie Majerová). Před kamerou Jeana Valjeana ztvárnili například Jean Gabin, Liam Neeson, Jean-Paul Belmondo a Hugh Jackman. Látka se dočkala i slavného muzikálového zpracování.

Osoby a obsazení: 1. vypravěč (Vladimír Brabec), 2. vypravěč (Jiří Plachý), Jean Valjean (Radoslav Brzobohatý), Biskup Myriel (Josef Patočka), Hospodyně Magloirová (Božena Böhmová), Četník (Oldřich Janovský), Felix, student (Petr Svoboda), Gaspard, student (Miroslav Středa), Fantina, pařížská švadlena (Miluše Šplechtová), Zefina, její přítelkyně (Sylva Sequensová), Poslíček (Miloš Rozhoň), Thénardier, hostinský (Antonín Molčík), Thénardierová, jeho žena (Simona Stašová), Javert, inspektor policie (Eduard Cupák), Dívka (Anežka Pohorská), Dívka (Alžběta Sinaiová) a další

Překlad: Zdeňka Pavlousková
Dramatizace: Jan Strejček
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Jiří Váchal
Zvuk: Miloš Kot
Zvuková spolupráce: Josef Plechatý
Záznam a střih: Jana Fišerová
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1993.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.