Viděl jsi, že jsi. Poslechněte si básně ze sbírky Pavla Kolmačky

2. březen 2020

V nahrávce studentky JAMU Elišky Kánské se prolínají záznamy z adventního veřejného čtení, které proběhlo loni v Boskovicích, a nahrávky pořízené v komorním prostředí.

Název příspěvku Viděl jsi, že jsi je odvozen od stejnojmenné sbírky básníka, filozofa a prozaika Pavla Kolmačky, která vyšla v roce 1998. V nahrávce Elišky Kánské uslyšíte čtyři básně z této sbírky. Další dvě básně, které tvoří rámec tohoto poetického pásma, pocházejí z novějších sbírek: Moře a Wittgenstein bije žáka.

Dosud poslední publikovaná sbírka Kolmačkových textů nese název Život lidí, zvířat, rostlin, včel a vyšla na podzim roku 2018. Autor bývá řazen k pokračovatelům reynkovské linie české poezie.

Jeho básně byly přeloženy do několika světových jazyků a právě tyto překlady jsou v nahrávce také využity jako ukázka toho, jak zajímavě znějí Kolmačkovy verše v angličtině a francouzštině.

Pavel Kolmačka se narodil v roce 1962 v Praze. Ve svém rodném městě vystudoval elektrotechniku na ČVUT a následně také filozofii a religionistiku v Brně na Masarykově univerzitě. V současné době se profesně věnuje výuce cizích jazyků pro dospělé. Žije s rodinou v moravské vesničce Chrudichromy obklopen přírodou a domácími zvířaty jako ovce a včely, která chová.

Autorka nahrávky, studentka JAMU Eliška Kánská, vypráví: „Když jsem jela za panem Kolmačkou domů, abychom nahráli některé jeho básně, vítalo mě malé černé štěně. Z domu sálal klid, nerušený televizí ani neustálou nutností být online. A právě ryzí skutečnost a prostá každodennost je dle mého názoru i téma, které se prolíná všemi jeho básněmi.“

autoři: Eliška Kánská , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související