Videozáznam z oslav 10. výročí Hudebního vydavatelství a nakladatelství ČRo

1. prosinec 2011

Ve spolupráci s Multimediálním oddělením ČRo vznikl krátký videozáznam z průběhu oslav 10. výročí založení Hudebního vydavatelství a nakladatelství ČRo.

Vydavatelství vzniklo díky entuziasmu několika jedinců a postupem času se jeho činnost zdokonalovala a profesionalizovala. Záměrem byla nejen ochrana vlastních práv, ale i zpřístupnění hudebních děl veřejnosti a v neposlední řadě také udržení odborníků z oblasti kompozice, hudební vědy, notace a grafiky v ČRo, aby se dnes tělesa nahrávající v místních studiích mohla stoprocentně spolehnout na kvalitní notový zápis a soustředit se pouze na natáčení. Činnost nakladatelství se pro tyto účely snaží poskytovat širší nabídku, ať už jde o kritická vydání barokní hudby, či současné skladby se speciální notací, neboť kvalitně zpracovaný zápis je i základem konkurenceschopné nahrávky.

Po deseti letech činnosti lze konstatovat, že se původní záměr daří realizovat. Kromě podržení práv k mnoha zajímavým titulům se v souvislosti s výrobními dramaturgickými plány ČRo 3 a SOČR podařilo vydat přes 250 publikací, které jsou rozděleny ve čtyřech edičních řadách. Nakladatelství tak přispívá k propagaci a šíření dobrého jména Českého rozhlasu, jakožto tradičního nositele hudební kultury, a k naplňování jeho veřejnoprávního poslání.

Spustit audio