Vidět se v reklamě je mi nepříjemný, přiznává herec Matyáš Řezníček, který hledal Hranice lásky

15. únor 2023

Hned po DAMU se Matyáš vydal na jeviště Národního divadla, prošel si několika seriály, věnuje se i hudbě a divadelní režii. V kinech se představil ve filmu Tomasze Wińského Hranice lásky a brzy bude mít na plátnech další film, tentokrát historický, Bratři. Proč nebere zakázky v reklamě a jaké je to být sedm let v angažmá jednoho divadla, kde se navíc setkává s klasickými kusy?

„Od jistý chvíle odmítám reklamy. Nijak to nesoudím, jednu jsem si to zkusil a zjistil jsem, že je mi to nepříjemný,“ říká o projektech, do kterých se, na rozdíl od seriálů a filmů, nepouští. Od Případů 1. oddělení až třeba po seriál Devadesátky Matyáš rád zkoušel svou práci před kamerou, která se na DAMU moc neučí a je dobré si ji zažít pro větší filmové zkušenosti. „Přijde mi, že ve filmu člověk nemá za úkol tolik vyprávět příběh nebo ho nějak interpretovat, ale opravdu jenom žít v tý situaci,“ popisuje rozdíl mezi divadelním a filmovým herectvím.

Na jevišti své domovské scény, kde reprízuje například Maryšu s Pavlou Beretovou, se často setkává se základními historickými pilíři české literatury a divadla. Stejně jako kdokoli jiný se ale do detailů zdánlivě notoricky známých kusů dostává někdy poprvé. „Mám těch restů spoustu a nikdy mi to nepřišlo trapný. Prokletí naopak je, když člověk hraje v něčem třeba po pátý. Když dělám text, který dobře znám, je těžké se do něj znova nadchnout,“ popisuje Matyáš setkání s divadelními evergreeny.

Vedle svého angažmá také hostuje na menších scénách, třeba v pražském Studiu Hrdinů, kde ho aktuálně můžeme vídat v představení Historka o sv. Magdě nebo si poslechnout jeho autorskou hudbu v inscenaci Romanticky rozprašuji vlastní popel.

Uvidíme Matyáše Řezníčka v Ordinaci v růžové zahradě? Dozvíte se v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka