Vidkun po šesti letech míří k rozsudku. O co v kauze šlo?

15. červenec 2021

Krajský soud v Olomouci by měl v pátek 16. července vynést rozsudek v kauze Vidkun. Obžalovaní jsou v ní čtyři lidé včetně bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila. O co v případu vlastně šlo? Proč do něj vstupoval tehdejší premiér Sobotka či ministr vnitra? Český rozhlas Olomouc připravil podrobné shrnutí celé kauzy.

Ve čtvrtek 15. července po 15. hodině se ohlédneme za celým vyšetřováním, které spustila velká razie na několika místech v Olomouckém kraji a v Praze v říjnu 2015.

Hlavní líčení kauzy Vidkun v Olomouci. Jiří Rozbořil.

Hlavní líčení trvalo u olomouckého krajského soudu více než rok a půl. Obžalobě v kauze Vidkun čelí čtyři lidé, dva někdejší vysoce postavení policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil. Měli se dopustit mimo jiné korupčního jednání. Společně tvrdí, že jsou nevinní.

Nejvyšší trest pět let vězení požaduje obžaloba pro Karla Kadlece, bývalého náměstka olomouckého policejního ředitele. Měl poskytovat informace z celkem devíti trestních kauz podnikateli Ivanu Kyselému, ale taky politikům. Žalobce Miroslav Stoklásek jmenoval třeba náměstka olomouckého primátora Martina Majora, někdejšího hejtmana Jiřího Rozbořila ale i bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

autoři: Martin Dostál , kra
Spustit audio

Související