Vietnamská narkomafie vyrábí pervitin ze syntetických látek. Droga může být smrtící

27. leden 2014

Vietnamské narkomafii v Česku se daří. Vyrábí stále více pervitinu a zásobuje jím další okolní země. Nebezpečný trend nezastavila ani větší aktivita policie jak ve vnitrozemí, tak hlídek za hranicemi. Ukazuje se, že nelegální byznys s pervitinem se stává čím dál tím více profesionální.

Na kraji německé dálnice A6 kousek za Rozvadovem číhá první policejní auto, o několik kilometrů dál jiné a někde po trase zřejmě brouzdá další, jen je civilní.

Tipují a čekají na pašeráky pervitinu. „Dříve, tedy v letech 2010 a 2011, pašovali pervitin v řádech gramů - jeden, dva, tři gramy, a s tímto množstvím pro vlastní spotřebu si vystačili na týden. Dnes se ale setkáváme s tím, že pašují 20 nebo 30 gramů, to není vůbec nic neobvyklého,“ říká Thomas Bauer, který vede kriminálku v bavorském Weidenu.

I česká strana potvrzuje, že problém je to velký. Navíc chapadla napojená na varny českého pervitinu jsou stále chytřejší a prozíravější.

„Existuje příklon k takzvané kurýrní přepravě, to znamená přeprava lehce sofistikovanějšími způsoby přes hranici za účelem ne pokrytí vlastní uživatelské potřeby, případně nějakého nejbližšího okolí, ale klasické budování distribučních pater,“ vysvětluje šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Na rostoucí výrobu pervitinu Vietnamci žijícími v Česku si ale nestěžuje jen Německo, ale i Rakousko nebo Polsko. Na druhou stranu právě severní soused České republiky je paradoxně jednou z největších zásobáren výrobců pervitinu, konkrétně jeho hlavní substance - pseudoefedrinu.

Léky, které ho obsahují, tam na rozdíl od jiných zemí jsou volně dostupné bez omezení. Jen loni dosud nejpopulárnější pašovaný lék Sudafed v žebříčcích popularity nahradily jiné - Claritin proti alergii a Cirrus. Pseudoefedrinu je v nich totiž dvakrát tolik.

Čtěte také

„Přes všechny snahy z různých úrovní, ať už ministerstva vnitra nebo i ostatních gesčních ministerstev, dosud nedošlo k žádné zákonné regulaci na polské straně,“ dodává Frydrych.


Na prodejce a výrobce pervitinu ve svých řadách upozornilo už 70 Vietnamců. Využili speciální linku k šéfovi protidrogové policie. Díky této lince se nejméně ve čtyřech případech podařilo rozkrýt distribuční síť této drogy z asijských tržnic.

Zákon ale změnilo Česko - konkrétně od letošního roku omezilo podmínky prodeje další látky potřebné k výrobě pervitinu - červeného fosforu. I když se v České republice používal téměř výhradně právě na výrobu této drogy, ještě loni ho bylo možné běžně nakoupit i na internetu.

Šéf českovietnamské společnosti Marcel Winter ale upozorňuje, že vietnamští výrobci drog jsou vynalézaví a pervitin se naučili vyrábět z jiných látek.

„Už jsou velice dobře, kvalitně vybavení veškerými varnami a veškerou technologií a dokonce jako první na světě vynalezli výrobu pervitinu nikoliv z pašovaných léků, ale ze syntetika, což je velmi nebezpečné.“ Pokud totiž při výrobě někdo jen trochu pochybí, droga bude smrtící.

Zabavený pervitin
autoři: psp , sib
Spustit audio