Víkend v Olomouckém kraji: pohádkové prohlídky zámku, festival vojenské historie či netradiční olympiáda

Pokud strávíte prodloužený velikonoční víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Pohybrady. To je název festivalu zdraví, který pořádají od sobotních deseti hodin zdravotníci olomoucké fakultní nemocnice v areálu přírodního koupaliště Poděbrady. Návštěvníkům nabídnou například zdravotní vyšetření, konzultace v oblasti pohybu, výživy, otužování a duševní hygieny.

Sportovní hala Základní školy Vítězná v Litovli bude v sobotu patřit silákům. Konat se tam bude soutěž dvoučlenných družstev mužů a žen v silových disciplínách. Klání na počest známého zápasníka Gustava Frištenského začíná v deset hodin dopoledne.

Pokud ještě nevíte, co podniknete v sobotu odpoledne se svými dětmi, vzít je můžete na sportovní akci v Babicích na Olomoucku. Má název Dětský oceláček a určená je malým sportovcům do patnácti let. Soutěžit budou v běhu, jízdě na kole a ve výdrži ve visu na hrazdě. Akce se koná od 15:30 na babickém hřišti.

Prostějovsko

Nad výletem do Smržic na Prostějovsku by neměli v sobotu váhat všichni příznivci pěší a cyklo turistiky. Čekat je tam bude tradiční dálkový pochod a cyklovyjížďka Smržické vandr. Pro chodce organizátoři připravili trasy od pěti do padesáti kilometrů, kolaři se můžou vydat na tratě od osmi do devadesáti pěti kilometrů. Start je od sedmi do deseti hodin ve sportovním areálu ve Smržicích.

Zámeckým areálem v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku se bude o víkendu rozléhat zvuk kovadlin. Při akci Olomoucký fortel ho obsadí umělečtí kováři z Česka a Slovenska. Pracovat budou před zraky návštěvníků na ploše před oranžérií. Kovat mistři černého řemesla budou v sobotu i neděli od devíti hodin ráno.

Následující pozvánka je určená především rodinám s dětmi. Oba víkendové dny na ně budou na zámku v Plumlově na Prostějovsku čekat pohádkové prohlídky s kouzelnými příběhy. Třešničkou na dortu pak budou podle organizátorů historické tance skupiny Roseta. Oba víkendové dny se akce koná od deseti hodin dopoledne. 

Přerovsko

Po dvouleté přestávce se budou v Mohelnických lomech u Křemačova opět konat závody v truck trialu. Soutěž aut v abnormálně náročném terénu můžete navštívit v sobotu i neděli. Začátek je vždy v devět hodin ráno.

Festivalem vojenské historie bude o víkendu žít středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Pokud dorazíte, můžete se těšit na přehlídku skupin historického šermu z různých období válečných dějin, vystoupení divadel, tanečnic a kejklířů. Program začíná oba víkendové dny v deset hodin ráno.

O tom, že na ples nemusíte jen ve společenském oblečení, se můžete v sobotu přesvědčit v Dělnickém domě v přerovské místní části Lověšice. Konat se tam bude od osmi hodin večer Pyžamo-papučový bál. K tanci a poslechu zahraje skupina ROKY.

Pokud máte rádi historii, můžete se v neděli vypravit na vlastivědnou procházku za pamětihodnostmi Dřevohostic na Přerovsku. Sraz účastníků je ve tři hodiny odpoledne před radnicí. Na vycházce uvidíte mimo jiné hanácké žudro, českobratrskou zvonici, hasičské muzeum a taky žerotinský zámek, kde budete moct vystoupat na věž.

Šumpersko

Okolí rodinného centra Vikýrek ve Vikýřovicích na Šumpersku ožije v sobotu ve třináct hodin netradiční olympiádou. Určená je všem dětem s rodiči či prarodiči, kteří rádi soutěží. Na své si ale na akci přijdou i příznivci tvoření. 

Jesenicko

Udělat něco pro své zdraví a současně pomoct dobré věci můžete v sobotu ve Vidnavě na Jesenicku. V okolních lesích se bude konat Běh pro Ukrajinu. Výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly organizátoři věnují právě této válkou zmítané zemi. Start běhu je v jednu hodinu odpoledne ve sportovním areálu TJ Vidnava.

S historií pevnosti Kaltenštejn a s předběžnými výsledky několikaletého záchranného výzkumu, který na tomto hradě probíhá, seznámí v neděli zájemce archeolog Vlastivědného muzea Jesenicka Milan Rychlý. Na jeho přednášku si můžete zajít ve tři hodiny odpoledne do Tančírny v javornické místní části Račí údolí.

autor: Von
Spustit audio