Víkendový kurz z vás veterinárního fyzioterapeuta neudělá, říká Mária Filípková

13. červenec 2022

Ona sama se vzdělávala dva roky, aby získala certifikát Fyzioterapeut a rehabilitační pracovník malých zvířat. K němu pak přidala spoustu dalších, například Dornova metoda pro psy, První pomoc pro psy, Hop na balón nebo Rehabilitace sportovních a pracovních psů.

Na pracovišti Márii Filípkové to vypadá jako v dětské herně. Spousta míčů nejrůznějších velikostí a tvarů, pěnových pomůcek, překážkových drah, nášlapných podložek, dřívek a taky pamlsků.

„Odměny jsou důležité. Když nefungují psí, kočičí zaberou vždycky,“ směje se fyzioterapeutka z Olomouce-Chválkovic.

Psí fyzioterapeutka Mária Filípková

Pejsci bývají na první terapii stažení, trochu vystrašení, ale jakmile si zmapují terén, uvolňují se. Mária Filípková už pomohla spoustě z nich, například sedmiletému stafbulíkovi se zánětem nervových kořínků, který úplně ochrnul.

„Začali jsme polohováním, aby se dokázal po čase překulit, pak šel do sedu, zařadili jsme hydroterapii, kde jsme s majitelkou viděli první pohyby končetinami, což ji rozplakalo,“ vzpomíná Mária Filípková, která ví, že mnoho lidí udělá pro svého psa všechno, co je v jejich silách.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.