Viktor Šklovskij: Zoo aneb Dopisy nikoli o lásce

4. říjen 2019

Knížečku Zoo aneb Dopisy nikoli o lásce, nadepsanou též Třetí Heoisa, psal Viktor Šklovskij na začátku 20. let v emigraci v Berlíně. Její melancholie pramení právě z vyhnanství spisovatele a významného literárního teoretika (představitele ruského formalismu), který se sice podílel na socialistické revoluci, ale postavil se proti bolševikům a několik let se musel zdržovat v zahraničí. Poslouchejte online po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Autor popisuje pocity ruské emigrace v Berlíně, neukotvené a smutné. Podle předmluvy bylo jeho cílem napsat „obrázky z ruského Berlína“,  ale se zvolením formy románu v dopisech vznikl také motiv milostný. Celá kniha (připsána spisovatelce Else Trioletové) je tím pádem zároveň velkým vyznáváním lásky Alje, lásky, o které je ale zapovězeno psát a tak se o ní čte mezi řádky, v jinotajných vyprávěních, příbězích o uměleckých přátelích, popisech města Berlína.

Účinkují Marie Štípková, Michal Zelenka a Lukáš Hlavica

Překlad: Jiřina Zumrová
Připravil: Petr Gojda
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno v roce 2019.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.