Vilém Faltýnek: Vyhlazení paměti - 8. června od 21.45 na Vltavě

7. červen 2011

Jako pietní vzpomínku k nadcházejícímu 69. výročí vyhlazení Lidic zařadí Český rozhlas 3 – Vltava hodinový dokumentární pořad Viléma Faltýnka s názvem „Vyhlazení paměti“. Premiéru uslyšíte v pravidelném čase Radiodokumentu ve středu 8. 6. 2011 od 21.45 hod.

O Lidicích víme zdánlivě všechno, protože jsme o nich celá desetiletí slýchali. A přesto se stále objevují nová svědectví, jednotlivé a mnohdy spletité příběhy konkrétních lidí. Unikátní rozhlasový dokument Viléma Faltýnka z roku 2011 sleduje pozoruhodný příběh redaktora Františka Kubíka a jeho rodiny, která do Lidic nikdy úplně nezapadla, a ti, kteří přežili zničení obce, emigrovali z Československa v roce 1949.

František Kubík byl intelektuál, redaktor ČTK, živil se hlavou a perem, a takových mužů bylo v Lidicích minimum. Ani rodina paní Kubíkové – rozené Müllerové – nepatřila k typickým. Její bratři dosáhli vzdělání a Lidice brzy opustili. František Kubík, který se do Lidic přiženil, navíc pocházel z Německa. Narodil se v roce 1905 v Berlíně, kde vyrostl v české rodině, a do Československa odešel až ve 20. letech. V Lidicích se navíc příliš nezdržoval, dojížděl denně do Prahy do ČTK. Jeho hlas býval slyšet i z rozhlasového vysílání. Nedostatečný kontakt s životem vesnice a poměrně vysoký životní standard, to vše umocněno německým původem, postavení rodiny Kubíkových v době mezi krizí a okupací také nepomáhalo.
Je paradoxem, že František Kubík, který byl podle nových indicií s největší pravděpodobností jako jediný z Lidic zapojen do protifašistického odboje, býval ve vesnici považován za podezřelého, nedůvěryhodného, a div ne kolaboranta. Tato podezření zcela nezmizela ani poté, co byl František Kubík popraven spolu s lidickými muži.
Jeho žena Anna i dcera Eva téměř zázrakem přežily. Anna Kubíková se po válce podruhé provdala a se svým manželem Jaroslavem Zbíralem v roce 1948 emigrovala z Československa. Tím se příběh Kubíkových ještě jednou zkomplikoval, protože lidické památky se mezitím chopila komunistická propaganda. Rodinná historie Kubíkových se na půl století zakonzervovala a teprve dnes ji díky dceři Františka Kubíka, paní Evě Kubíkové, můžeme začít poodkrývat.

V pořadu jsou využity unikátní zvukové materiály z rodinných archivů a dokumenty, které pořídila v 80. letech 20. století paní Jaroslava Zbíralová a laskavě je poskytla autorovi ke zveřejnění. Promluví Eva Kubíková, Anna Kubíková, druhá dcera Anny Kubíkové Jaroslava Zbíralová, její syn Max Zbíral-Teller, redaktor ČTK Karel Dobrovolný, ze vzpomínky redaktor ČTK Václav Brož a vojenský historik Eduard Stehlík. Uslyšíme též pamětnice vyhlazení Lidic – paní Marii Šupíkovou a Miloslavu Kalibovou.

Pro další informace kontaktujte:
Marcela Hájková, PR a marketing ČRo 3-Vltava, marcela.hajkova@rozhlas.cz, tel. 22 155 2636

Spustit audio