Vínečko jak višňa, Psaníčko Ježíškovi, Katka dovádí. Výběr dechovek před začátkem adventu

24. listopad 2022

Dechovkovinky zahájíme jednou z nových nahrávek Březovanky – kapely, která v našem studiovém sále bravurně oslavila své letošní 30. výročí. Již teď mohu prozradit, že záznam z tohoto vydařeného vystoupení uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice na Silvestra mezi 12. a 13. hodinou. Jako upoutávku si poslechněte polku Václava Maňase mladšího Vínečko jak višňa. Text Julie Běhounkové zpívají Klára Bucková a Jan Šimůnek.

Po úvodní polce vás pozvu hned na tři myslivecké akce najednou. Nejprve přijměte pozvání do Radošovic, kde myslivecký spolek Radošovice – Tupesy pořádá taneční zábavu s kapelou B – Quintett. Začátek bude ve 20 hodin. Ve stejný den i ve stejný čas zahájí Babouci poslední leč v Dubném. A Božejáci budou v sobotu vyhrávat na mysliveckém plese v Hořepníku – od 20 hodin až do tří do rána. Posledně jmenovaná kapela má v repertoáru lidový valčík s mysliveckou tématikou, který se jmenuje Na louce. Tuto písničku v úpravě Jana Lipolda v Dechovkovinkách zazpívají Jana Dušková a Ivana Stellnerová.

Pavlušův Mistřín – to je zřejmě poslední letošní dechovkový festival. Na jeho sedmém ročníku vystoupí tuto sobotu tři špičkové dechovky: Túfaranka, Krajanka a samozřejmě domácí Mistříňanka. V kulturním domě se začne vyhrávat v 16 hodin. Zakladatel Mistříňanky Antonín Pavluš je autorem polky Husárek. Tato píseň patří v repertoáru Mistříňanky k novějším; zazpívají ji Dominika Hromková, Štěpánka Pšovská, Jan Olexa a Vít Nosek.

Čtěte také

V mnoha obcích proběhne o tomto víkendu slavnostní zahájení období adventu. Na náměstích a návsích se poprvé rozzáří vánoční stromy a mnohde je doprovodí i hudba a zpěv v podání folklorních a dechových souborů. V Jarošově nad Nežárkou vystoupí místní Krojová družina v sobotu od 15 hodin v sokolovně. V neděli v 15 hodin budou zahájeny vánoční trhy koncertem Šumavské osmičky v Českých Velenicích. A v Lomnici nad Lužnicí doprovodí nedělní rozsvícení vánočního stromu po 17. hodině vystoupení folklorních souborů Javor a Javoráček. Několik koled od Javoru najdeme i v naší fonotéce. Jedna se jmenuje Andělé pěkně zpívají.

V úterý 29. listopadu můžete v Humpolci navštívit vánoční koncert Žadovjáků. Tato kapela z Žádovic u Kyjova hraje již 65 let. Její vystoupení na divadelní scéně humpoleckého kina začne v půl osmé večer. Pozvánku do Humpolce ozdobíme valčíkem Vlasty Dvořáka Jak je krásná. S Žadovjáky zpívají Olga Baričičová a František Sukop.

Protože Český rozhlas České Budějovice má své posluchače i v Jemnici a jejím okolí, jistě přijde vhod pozvánka na nedělní adventní koncert Stříbrňanky. Bude se konat v jemnickém kinosále od 18 hodin. Stříbrňanka a její někdejší dětský sólista Ondřej Siman (dnes již dospělý) připomenou, že je nejvyšší čas napsat Psaníčko Ježíškovi. Píseň složil Jiří Vrána, slova přidala Hana Čiháková.

44. Dechovkovinky zakončíme orchestrální polkou Jana Slabáka Katka dovádí, protože den po odvysílání pořadu má svátek Kateřina. Zahraje Moravanka.

Spustit audio

Související