Viník nehody cizinec: Pomůžou fotografie, svědci, jeho zelená karta

4. listopad 2021 15:55

Kdy je nutné volat policii, a kdy stačí euro formulář? Vyfotografujte si zelenou kartu viníka. Pomůže Česká kancelář pojistitelů.

Policie v Česku řeší každý rok zhruba sto tisíc dopravních nehod. Mezi nimi jsou i střety, které zaviní řidiči ze zahraničí. Zatímco u nehody mezi tuzemskými řidiči pomůže s vyřízením pojišťovna, u nehody, kterou zavinil cizinec, je nahlášení a náhrada škody složitější.

Čtěte také

Jedna taková nehoda, jejímž viníkem byl řidič cizinec, se stala například v úterý 26. října na Písecku. "K nehodě došlo pravděpodobně tak, že řidič kamionu cizí státní příslušnosti jel ve směru od Orlíku a na křižovatce nedal přednost řidiči nákladního vozidla, které přijíždělo zleva od Písku," popisuje policejní mluvčí Jihočeského kraje Štěpánka Schwarzová.

Podle policejních statistik vloni zavinili řidiči ze zahraničí v Česku přes 6.000 dopravních nehod. Zemřelo při nich 38 lidí. To je o 10 míň než při nehodách způsobených cizinci v roce 2019.

"Nejvíce nehod, celkem 1.600 zavinili řidiči z Ukrajiny. Pak ze Slovenska, těch bylo něco přes 1.100. Následují nehody s řidiči z Polska či z Rumunska," vypočítává mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Čtěte také

Kdy volat policii?

Řidič, kterého nabourá cizinec, by si měl pořídit co nejvíc fotografií z místa nehody, případně mít svědka. Při škodě do 100.000 Kč stačí sepsat euro formulář.

"Pokud je škoda nad 100.000,- Kč, na místě je někdo zraněný, nebo došlo ke škodě na majetku třetí osoby, tak je nutné volat Policii ČR. Pokud není motorista schopen se s druhým účastníkem domluvit, třeba kvůli jazykové bariéře, pak je dobré policii volat také,"  doporučuje mluvčí České kanceláře pojistitelů Veronika Nová.

Foťte! Následky nehody i zelenou kartu vozu viníka

Složitější může být řešení škody s pojišťovnou. Česká kancelář pojistitelů proto lidem doporučuje, aby si ofotili zelenou kartu vozu, který řídil viník nehody. Škodu pak musí nahlásit právě kanceláři pojistitelů.

"Díky mezinárodnímu zelenokaretnímu systému má i zahraniční řidič ve své zelené kartě uvedenou svou pojišťovnu. Ale je potřeba zjistit, kdo tuto pojišťovnu zastupuje v České republice. A k tomu právě slouží Česká kancelář pojistitelů (ČKP), která pro poškozeného zajistí kontakt na zastupující společnost a pomůže s vyřízením," vysvětluje Veronika Nová z ČKP.

Čtěte také

Pokud se ale poškozenému řidiči nepodaří zjistit pojišťovnu, u které je cizinec pojištěný, nebo viník nehody nemá zelenou kartu, je potřeba znát alespoň registrační značku auta cizince. To stačí k tomu, aby Česká kancelář pojistitelů pomohla náhradu škody vyřídit.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio