Vinohradská 12 a Opravdové zločiny. Vítězové Podcastu roku chtějí experimentovat i být paranoidní

17. červen 2022

Česko zná svoje nejlepší podcasty za uplynulý rok. Prvenství v soutěži Podcast roku v kategorii veřejnoprávní obhájila Vinohradská 12. Nejvíc hlasů v druhé, autorské kategorii pak získaly už podruhé v řadě Opravdové zločiny. Bodovaly ale také obsahy Radia Wave. Veřejnost hlasovala nejvíc pro Buchty nebo Kompot, porota pak ocenila Balanc.

„Jsme moc rádi, že značka Vinohradská 12 je nadále synonymem pro dobrý zpravodajský podcast,“ říká Matěj Skalický, moderátor a tvůrce zpravodajského podcastu Vinohradská 12. „To ocenění je pro oba týmy. Pro ten, který vedla Lenka Kabrhelová, tak i pro nás jako nový tým.“

Moderátor a vedoucí vítězného podcastu Vinohradská 12 Matěj Skalický s editorkou Janettou Němcovou

Podle Skalického se i nadále bude Vinohradská 12 snažit nabízet různé, třeba i experimentální formy vyprávění. A kde jsou hranice takového přístupu? „Hranice to zatím žádné nemá. Objevovat chceme dál,“ popisuje a dodává: „Chceme zabrousit do reportážních forem. Máme připravenou dlouhou reportáž z neobvyklého místa, kterou chceme kombinovat s technikami používanými v dokumentech a televizi.“

Barbora Krčmová a Lucie Bechynková s cenou za nejlepší Autorský podcast Opravdové zločiny

Ocenění nejlepší autorský podcast pak obhájily Opravdové zločiny. „Je to tak,“ přitakávají a smějí se autorky Lucie Bechynková a Barbora Krčmová tomu, že některé posluchačky a posluchači při popisu morbidních scén vaří nebo třeba krájí zeleninu. A podle svých slov už začínají být samy vůči zločinu imunní. „Ale radši být paranoidní, než na sebe nedávat pozor,“ dodává Krčmová.

Můžou podcasty podle Matěje Skalického nalákat mladé lidi k lineárnímu rozhlasovému vysílání? Co zkoumá ve své disertační práci, která se zabývá právě českými zpravodajskými podcasty? A jak si vysvětlují Lucie Bechynková a Barbora Krčmová popularitu žánru true crime? Dozvíte se v rozhovorech Tomáše Pacovského s vítězi.

Spustit audio