Vinohradská dvanáctka pokračuje hrou Tomáše Zmeškala Obecní museum

28. červen 2011

Ač ani románům Tomáše Zmeškala nechybí humor, přesto možná čtenáře jeho próz překvapí, že si pro svůj debut na poli rozhlasové dramatiky vybral žánr komedie. Spolu s jeho hrdiny se ocitneme na malém městě. Poklidný život obce rozvíří archeologický nález na jejím katastru. Na jednání zastupitelstva se zrodí se plán vybudovat za pomoci Evropské unie obecní muzeum. Další premiéru z cyklu původních rozhlasových her Vinohradská 12 poslouchejte v úterý 28. června ve 21: 30 na stanici Český rozhlas 3 - Vltava

Zhruba tři roky trvalo než se první román Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmem dostal z redaktorských šuplíků na pulty knihkupectví. To bylo v září roku 2008 a v roce 2009 za něj Tomáš Zmeškal získal nominaci Magnesia Litera a posléze cenu Josefa Škvoreckého. „Tomáš Zmeškal reflektuje problematiku české společnosti na originálních lidských příbězích, navíc osobitou optikou a vyspělým jazykem a stylem. Zmeškalova prvotina se rázem stala událostí soudobé české prózy,“ komentoval Zmeškalovo vítězství předseda poroty, literární kritik Vladimír Karlík.

Tomáš Zmeškal vystudoval anglický jazyk a literaturu. Pracoval jako tlumočník, lektor, překladatel a odborný asistent na Universitě Karlově. V současnosti pracuje jako středoškolský učitel. Jeho nejnovějším dílem je román Životopis černobílého jehněte.

Ač ani románům Tomáše Zmeškala nechybí humor, přesto možná čtenáře jeho próz překvapí, že si pro svůj debut na poli dramatiky, přesněji řečeno, rozhlasové dramatiky vybral žánr komedie. Spolu s jeho hrdiny se ocitneme na malém městě, nebo jak autor uvádí městysi či dokonce jen nafouklé vesnici. Poklidný život obce rozvíří archeologický nález na jejím katastru. Jedná se o keramiku terra sigillata. Její původ by mohl sahat až do druhého století našeho letopočtu a její výskyt by zároveň dokládal kontakt se starým Římem. A to by byl objev zásadního významu. Před obcí sužovanou nezaměstnaností, nezájmem turistů a odlivem obyvatel by se tak otevřely nové obzory. Na jednání zastupitelstva, úvodní scéně komedie, se zrodí se plán vybudovat za pomoci Evropské unie obecní muzeum, které by spravovalo tento vzácný nález. V cestě ale stojí řada překážek.

02374205.jpeg

Více se nesluší prozrazovat. Snad jen představitele hrdinů této komedie. V roli ambiciózního starosty uslyšíte Davida Novotného, jeho asistentku hraje Andrea Elsnerová, poněkud plachého vedoucího archeologického oddělení krajského muzea, objevitele nálezu, hraje Martin Myšička, naopak velmi ráznou a svéráznou profesorku Krásnou, která svým dobrozdáním může nové obzory otevřít, Dana Syslová. Dále uslyšíte Otakara Brouska, Zdeňka Žáka, Oldřicha Vlacha, Jana Vlasáka a další. Inscenaci připravil režisér Ivan Chrz.

Po odvysílání najdete Obecní museum Tomáše Zmeškala k poslechu na stránce Hry a literatura ve streamu, a to od 29.6. do 5.7. 2011.

S červnovou premiérou Obecního musea Tomáše Zmeškala se cyklus Vinohradská 12 dostal do své poloviny. V červenci a srpnu, kdy Český rozhlas 3 -Vltava vysílá podle letního schématu, zachováme dvouměsíční prázdniny. K premiérám původních rozhlasových her z cyklu Vinohradská 12 se vrátíme v úterý 27. září v 21:30 s hrou Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše Lidojedi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.