Virostatika týmu profesora Holého pomáhají v lécích denně až 15 milionům pacientů s HIV po celém světě

6. červen 2023

Největším úspěchem Ústavu organické chemie a biochemie, který tento týden slavil 70. let vzniku, jsou bezesporu antivirotika profesora Holého proti HIV. Do lékové formy je převedla americká farmaceutická společnost Gilead Sciences a denně je užívá přes 15 milionů lidí. Vzájemná spolupráce se datuje od devadesátých let, a jak v rozhovoru Evy Kézrové říká viceprezident firmy pro virologiii Tomáš Cihlář, ani jedna společnost by bez té druhé nebyla tam, kde je teď.

Virostatika z Ústavu organické chemie a biochemie jsou zásadní produkty, které firma Gilead Sciences vyvinula do farmaceutických přípravků. To společnosti umožnilo finanční nezávislost, ale také možnost platit část příjmů Ústavu, který finanční prostředky využívá k jeho rozšiřování. Kolik přípravků z látek vyvinutých týmem profesora Holého vzniklo?

Naděje pro pacienty s HIV

„Byly tři zásadní molekuly nukleotidových analog a ze všech třech nějaký produkt vznikl, ale ten zdaleka nejúspěšnější je tenofovir, který se stal součástí čtrnácti různých farmaceutických produktů na léčbu HIV a virové hepatitidy,“ objasňuje vědec Tomáš Cihlář.

Jedním ze zaměření vědeckého týmu byla snaha, aby nemocní s HIV nemuseli brát léky každý den, ale třeba jen jednou za čtvrt roku.

Čtěte také

„Podařilo se nám dokončit klinický vývoj zatím jedné molekuly, která se jmenuje lenakapavir. A to, co je na ní unikátní, je to, že se dá podávat injekcí jednou za šest měsíců, takže pacienti nemusí myslet na to, aby si každý den připravili svoji pilulku,“ popisuje vědec.

Pacienti se často svěřují, že když dostanou injekci jednou za šest měsíců, cítí se svobodněji a daří se jim zapomenout na to, že žijí s virem. Vědci nyní pracují na tom, aby takových léků bylo víc.

Komfortnější léčba

„Zatím máme jeden lék, který už byl schválen, ale pro úspěšnou léčbu potřebují lidé s HIV většinou kombinaci alespoň dvou nebo tří látek. Takže hledáme další takové látky, které by se daly kombinovat s tím naším novým lékem v intervalu, který je stejný – tedy těch šest měsíců,“ dodává.

Druhá část spolupráce s Ústavem organické chemie a biochemie se odehrává ve výzkumném centru, které začalo fungovat v roce 2006. Původně pětiletý projekt už jede čtvrtou pětiletku.

Čtěte také

„Věda je tam na opravdu dobré úrovni, kolikrát se dozvíme nějaké další cesty, které bychom mohli reflektovat ve vývoji dalších látek. A druhá rovina jsou konkrétní projekty, které firma Gilead pomáhá financovat. Dva z nich jsou na typy virostatik, jeden je na potenciální léčbu v onkologii nebo v nějakých inflamačních onemocněních.“

Jeden projekt například směřoval k vývoji nových látek proti HIV, které by mohly mít dlouhodobější účinek: „Ve spolupráci s Ústavem jsme identifikovali a optimalizovali jednu konkrétní molekulu, která si prošla úspěšně první fází klinických zkoušek. Zjistili jsme, že tam nejsou žádné nežádoucí vedlejší účinky, takže to byla látka, která se dá dávkovat jednou za týden jako pilulka,“ říká Tomáš Cihlář.

autoři: Eva Kézrová , mga
Spustit audio

Související