Vít Peřina: O Komárech, ceně Prix Ex Aequo, karanténě i online programu Naivního divadla

11. listopad 2020

Rozhlasové zpracování pohádky dramaturga libereckého Naivního divadla Víta Peřiny Komáři se ženili aneb Ze života obtížného hmyzu vyhrálo na Prix Ex Aequo 2020 cenu za nejlepší rozhlasovou hru pro děti a mládež.

Čtěte také

Podle tiskové zprávy Českého rozhlasu mezinárodní porota na pohádce nejvíce ocenila vtipně a srozumitelně napsaný scénář, který nabízí dostatek prostoru pro zvukový a hudební design. Mezinárodní porotci si také velmi cenili hereckých výkonů a celkového zpracování, které je zábavné jak pro děti, tak pro dospělé. Redaktor David Hamr zavolal Vítovi Peřinovi a zeptal se na jeho pocity:

„Mám radost, máme radost všichni tvůrci, od té doby, co jsme se to dozvěděli. Já jsem i trochu zapomněl, že ta pohádka byla přihlášená do mezinárodní soutěže, o to větší ta radost byla. S rozhlasem spolupracuji, ale tohle je můj první rozhlasový vavřín,“ popsal svoje pocity Vít Peřina.

Proč myslíte, že hra uspěla?

„To já netuším, to by museli říct ti porotci. Je to z 99 % o lásce, je také o důležité roli přátelství a kamarádství. A ve skrytějších rovinách je tam cítit i překonávání zatuchlých tradic a předsudků, které můžou bránit něčemu tak moc pozitivního, jako je třeba láska.“

Komár se zamiluje do světlušky, a celý komáří rod mu to neschvaluje, on si ale stejně prosadí svou, a ještě mu s tím pomáhá dvojice obtížných hmyzů, ovád a klíště…
Vít Peřina o vítězné rozhlasové hře pro děti a mládež

Jak se v této době žije Naivnímu divadlu?

„Je to těžká doba, Komáry – tedy divadelní předlohu rozhlasové hry – teď nehrajeme. Když nám to ale umožní situace, pokračujeme ve zkoušení a na Noc divadel chystáme speciální online noční procházku divadlem, a také online představení hry Pouť krkonošská.“

Čtěte také

Rozhlasové zpracování pohádky Víta Peřiny Komáři se ženili aneb Ze života obtížného hmyzu v režii Lukáše Hlavici, která měla premiéru na stanici Český rozhlas Dvojka v roce 2019 a vyhrála na Prix Ex Aequo 2020 cenu za nejlepší rozhlasovou hru pro děti a mládež, si můžete poslechnout do 14. listopadu.

Prix Ex Aequo je mezinárodní soutěž rozhlasové tvorby pro děti a mládež organizovaná každé dva roky RTVS ve spolupráci s Evropskou vysílací unii (EBU). Festivalu, jenž se kvůli pandemii koronaviru tento rok konal pouze v online podobě, se zúčastnilo 9 evropských zemí, které zaslaly celkem 21 soutěžních příspěvků.

Zdroj: tisková zpráva Českého rozhlasu

autoři: David Hamr , reČRoL , Zuzana Matějovská
Spustit audio

Související