Vít Tučný: Brácho, zpívej dál

22. říjen 2022

Pro veřejnost žil ve stínu svého mladšího bratra Michala, přesto byl Vít Tučný mezi countrymany uznávaným zpěvákem a kytaristou. 

Vít Tučný byl český zpěvák a kytarista. Byl starším bratrem zpěváka Michala Tučného. Nějaký čas dokonce působili spolu ve skupinách The Makers a Greenhorns.Michal chtěl už začátkem sedmdesátých let založit kapelu hrající moderní country a Víta do ní chtěl angažovat jako sólového kytaristu. Vítek si to však nakonec rozmyslel a zůstal u skupiny Greenhorns. Michal nakonec přešel k Fešákům.

Vít nazpíval se skupinou Greenhorns třeba písně Bobův hrob nebo Kde našli muži hrob, které vyšly na albu Oheň z dříví eukalyptu a ve kterých zní jeho drsňácký hlas. V roce 1999 vydal album s názvem Brácho, zpívej dál. Hned v úvodní písni s názvem Na Letný poprchává zpívá, že odmítl lano od bráchy do společné kapely. U Greenhorns, později donuceně přejmenovaných na Zelenáče, působil jako sólový kytarista a příležitostný zpěvák. Pravda, věhlasu svého bratra nedosáhl, ale přesto si někteří pamětníci jistě ještě dnes vzpomenout na další písně v jeho podání - Poslední rallye, Cítím vůni vlasů tvých, Ústa do podkovy, Když se čas naplnil a další.

Po odchodu z Greenhornů hrál Vít Tučný ve skupinách Kameny, Křoví a nakonec ve skupině Michal Tučný revival band. Vít Tučný zemřel v listopadu 2006 na rakovinu ve věku 62 let. Poslechněme si jeho bezvadné frázování v písni, která dala název celé už zmíněné desce. Jmenuje se Brácho, zpívej dál.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.