Víte, jak správně založit živnost? Usnadní vám to jednotný registrační formulář

17. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Pokud se chcete stát osobou samostatně výdělečně činnou, musíte nejdřív zjistit, jestli ke svému podnikání potřebujete živnostenské oprávnění. V některých profesích můžete totiž podnikat i bez něj. Mezi ty, kteří se oprávnění vyhnou, patří například spisovatelé, zemědělci nebo daňoví poradci.

Pokud ke své činnosti zřízení živnosti potřebujete, je důležité vědět, jaký druh.

U volných živností stačí být starší 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost. Nemusíte prokazovat žádnou odbornou způsobilost. Pro získání řemeslné, vázané a koncesované živnosti je nutné mít odpovídající odbornou znalost, vzdělání nebo i praxi. U poslední jmenované dokonce koncesi od státu.

Ohlášení živnosti na živnostenském úřadě dnes už usnadní jednotný registrační formulář, který se ukrývá pod zkratkou JRF. najdete ho například na webu ministerstva průmyslu a obchodu a to pro fyzické i právnické osoby. Pomocí něj provedete všechny potřebné registrace a ohlášení, nemusíte obíhat jednotlivé úřady.

Pak už zbývá jenom zaplatit správní poplatek. Ministerstvo také připravilo jednoduchou aplikaci pro vyplňování a podání v elektronické podobě. Do týdne byste měli mít výpis z živnostenského rejstříku hotový a zároveň s ním obdržíte své unikátní identifikační číslo.

Spustit audio