Víte, jak vypadá český strakatý pes? Jolana Nováková z Chotouně na Kolínsku jich má denně na očích 12

30. leden 2023, aktualizováno

A když říkáme Jolana Nováková, nemáme na mysli naši kolegyni, redaktorku. To je jen shoda jmen. Samozřejmě si obě Jolany lidi pletou. Jolana Nováková, o které je řeč, se stará o propagaci Regionálního muzea v Kolíně a chová české strakaté psy. V chovatelské stanici Z Akátového hájku teď pomáhá psí mámě Breptě s jedenácti štěňaty. Jolana byla donedávna předsedkyní Spolku českého strakatého psa, je jeho aktivní a nadšenou členkou.

Spolek majitelů, chovatelů a obdivovatelů národního plemene, českých strakatých psů, funguje dlouhá léta. Usiluje o to, aby plemeno získalo mezinárodní uznání FCI. Členové spolku se pravidelně setkávají, organizují výlety. Spolek byl zapsán do České knihy rekordů, zorganizoval setkání největšího počtu strakáčů v jednu chvíli na jednom místě. Každoročně vydává nástěnný kalendář, spolupracoval na vydání poštovní známky s českým strakáčem a tak dále. Podívejte se na web spolekstrakacu.cz.

Jolana Nováková a Jolana Nováková

„Český strakatý pes je pěkné variabilní plemeno,“ popisuje Jolana Nováková. „Říkáme si, že je tak akorát velké, aby ho člověk odnesl k veterináři, když je to potřeba. Ale na druhou stranu je to už pes, který zvládne i náročnější turistiku.“ Český strakáč je tříbarevný pes, černo-žluto-bílý nebo hnědo-žluto-bílý. Může mít dlouhou i krátkou srst, trochu připomíná lovecké plemeno. „Ale je to také plemeno společenské, strakáč se rád válí i na gauči,“ směje se Jolana.

První byla Anka

Pro plemeno se s rodinou nadchli a jako první si v roce 2007 pořídili Anku, skvělou kamarádku a dobrého hlídače. Ze společně prožitých chvil se radovali až do loňského března, kdy je Andulka opustila.

Na webu své chovatelské stanice o sobě s manželem píší: „V březnu 2018 se pro nás v chovatelské stanici Balmarti narodila druhá stračena. Jmenuje se Brebta. Uvedla se hned po příjezdu domů vzorovým postojem loveckého psa, když v hájku zavrkal holub… Inu, asi máme doma další proháněčku divé zvěře. Tentokrát víme, že přítrž tomu máme dělat hned od počátku...“

A současnost? Chovatelská stanice Z Akátového hájku má od 18. ledna 2023 jedenáct nových přírůstků, 3 kluky a 8 holek. Z vrhu G se fence Breptě narodili Galérka, Gáže, Gotika, Grafika, Garda, Gama, Gazela, Granulka, Generál, Genius a Guláš. Aby Novákovi poznali, kdo je kdo, vytvořili si kreslený tahák, který visí nad porodní bednou a vy si ho můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Kdo vymýšlí jména pro štěňata? A co mají společného Jolana Nováková z kolínského muzea a Jolana Nováková z Českého rozhlasu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio