Víte, kolikrát vyhrál Jaromír Jágr Stanley cup?

3. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Jaromír Jágr byl vždy vnímán jako velký hokejový talent. Své první reprezentační zápasy sehrál ještě před listopadem 1989. V jedné lajně s pozdějšími dalšími skvělými hokejisty Robertem Reichlem a Robertem „Bobbym“ Holíkem. Stanley cup získal celkem dvakrát a to hned v počátcích své kariéry.

V roce 1990, tedy jen krátce po Sametové revoluci, byl Jágr draftován do NHL jako pátý v pořadí. Vybral si ho americký klub Pittsburgh Penguins, v jehož dresu tehdy zářil například fenomenální Mario Lemieux.

Hned v první sezoně 1990/91 se dostal Pittsburgh do finále, v němž zdolal Minnesotu 4-2 na zápasy. Kromě prstenu za vítězství ve Stanley cupu se stal Jaromír Jágr v 19 letech také nejmladším hráčem, který ve finále nejprestižnější hokejové soutěže na světě skóroval. Dostal se také do all star týmu nováčků.

Pořadí nejlepších střelců historie NHL - Jaromír Jágr 742 gólů

Stejný úspěch si Jágr zopakoval hned v následující sezoně. Tentokrát Pittsburgh ve finále smetl 4:0 na zápasy Chicago Blackhawks. Jágr byl tehdy už čtvrtý nejproduktivnější hráč celého play off.

Od té doby je ale Stanley cup pro Jaromíra Jágra po téměř čtvrt století zakletý a to navzdory tomu, že dokázal 5x získat trofej pro nejproduktivnějšího hráče NHL. V roce 2013 se sice probojoval do finále s týmem Boston Bruins, v něm ale medvědi podlehli hráčům Chicaga.

Jaromír Jágr
Spustit audio