Víte, podle čeho si správně vybrat sněhové řetězy?

26. leden 2012

Na horách začala opravdová zima a tak se jistě i hodně z vás řidičů těší na zimními radovánky. Ale jste připraveni na souvislou vrstvu sněhu na vozovce? Základem je samozřejmě mít pořádné zimní pneumatiky, ale kde ani ony nestačí, bude potřeba nasadit sněhové řetězy. Podle čeho řetězy vybírat a na co si dávat pozor zjišťoval redaktor Jakub Vodička.

Pokud vyrážíte na hory, je určitě dobré počítat s tím, že vám sníh může zkomplikovat cestu. Je proto užitečné s sebou vozit kupříkladu skládací lopatku, trochu písku nebo sněhové řetězy. Nejrozumnější je ovšem kombinace všech těchto věcí. A jak je to se sněhovými řetězy?

Ty se kromě velikosti dělí i podle dalších parametrů.

"Podle velikosti a pevnosti článků, tzn. máme řetězy s nižšími nebo vyššími články, nebo jejich profil může být různý, což potom rozhoduje o trakci toho kterého řetězu," říká Jindřich Neumann z firmy Neumax.cz.

Pokud se rozhodnete pro nákup řetězů, měli byste prodávajícímu sdělit nejen velikost pneumatik, ale také konkrétní druh vozu. Může vám pak lépe poradit a doporučit ty správné.

"Člověk by měl hlavně přijet vybrat správně řetěz podle parametrů a potom trvat na tom, aby se řetěz vyzkoušel přímo na autě. Ne vždy odpovídají parametry daným řetězům a člověk se může snadno splést," dodává Jindřich Neumann.

A ještě jeden postřeh, který by vám mohl ušetřit nejen čas:

"Pokud si to člověk nevyzkouší na sucho, většinou potom mívá velké potíže s upnutím řetězů, protože u těch levnějších typů je to velmi komplikované a může se stát, že takovýto řetěz v těžkých podmínkách na horách vůbec nenandáte."

Určitě tedy stojí zato nechat si předvést nasazení u prodejce a zjistit tím, zda opravdu sedí na vaše kola. K nezaplacení je i možnost vyzkoušet si je nasadit vlastnoručně, nejlépe už u prodejce, nebo alespoň před cestou na hory, ovšem za sucha a klidně i několikrát. Zjistíte-li, že je nenasadíte, až když je to nutné, můžete se jít klouzat, a to doslova.

Při nákupu mějte na paměti také své schopnosti.

"Ano, vybírat řetěz podle toho, jak jsme manuálně zruční a jaké schopnosti jsme potom schopni uplatnit při montáži," říká Jindřich Neumann.

Zpravidla pak platí, že čím dražší, tím jednodušší montáž. Nejvyšší povolená rychlost s nasazenými řetězy je 50 km/h, ale i při této rychlosti vám mohou nesprávné nebo špatně nasazené řetězy způsobit nemalé škody.

0:00
/
0:00
autor: jvo
Spustit audio