Vítězka soutěže Babička roku 2022 Blanka Vrbková se celý život pohybuje mezi mladými lidmi

U Vrbkových mají v rodině pět generací kantorů. Blanka Vrbková 36 let učila na Slovanském gymnáziu v Olomouci. I po odchodu do důchodu zůstala se svými studenty v kontaktu.

Ti ji také hodně podporovali v letošním ročníku Babičky roku, ve které získala tituly v rámci Olomouckého kraje, České republiky, Evropské unie a sympatie. Přihlásil ji vnuk. „Řekl mi, že když on jezdí na nejrůznější soutěže, tak já můžu taky,“ usmívá se Blanka Vrbková.

„Řekl mi, že když on jezdí na nejrůznější soutěže, tak já můžu taky.“
Blanka Vrbková o tom, že jí do soutěží přihlásil vnuk

Akce prý stmelila celou rodinu, organizace se chopil manžel. Pro volnou disciplínu zvolila Blanka Vrbková vystoupení v kroji. „Máme doma dva dívčí od roku 1910, do těch jsme nastrojili vnučku a starší dceru,“ říká. Ty další, mužský a tetkovský, jim ušila Fanynka Macháčková z Velké Bystřice.

S manželem vždycky rádi zpívali a tančili českou, moravskou i slovenskou besedu. „To se nás na hřišti sešlo i sto dvacet,“ vzpomíná rodačka z Chomoutova, aktivní členka tamního Senior klubu.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio