Vítězové mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga se veřejnosti představí sérií koncertů

23. květen 2019

Vítězové 53. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga, kterou organizuje Český rozhlas, se v čele s absolutním vítězem a českým klavíristou Janem Čmejlou představí široké veřejnosti sérií koncertů, kterou odstartuje společné vystoupení v Rudolfinu. Následně se mladí hudebníci vydají na týdenní turné po Jihočeském kraji.

Na koncertě, který se uskuteční v neděli 9. června v pražském Rudolfinu, se kromě Jana Čmejly představí také vítězové ostatních kategorií – violoncellista Syon Najman z Bulharska, polský houslista Wiktor Dziedzic – oba laureáti Concertino Praga 2018 a ruská harfistka Aleksandra Arsenova. Právě harfa se na soutěži Concertino Praga objevuje poprvé.

Mezi dalšími účinkujícími budou dále nositelé druhých cen – klavíristka Eliška Tkadlčíková z České republiky, violoncellistka Mariia Slashcheva z Ruska, bulharská houslistka Lora Markova a harfistka Yelyzaveta Rakovska z Ukrainy. Českou republiku budou na koncertech v jižních Čechách reprezentovat také houslistka Klára Erdingerová a harfista Martin Sadílek, kteří v mezinárodním klání obdrželi čestná uznání. „Je pro mne obrovská radost sledovat mladé interprety a s pýchou si připomínat, že právě zde, v soutěži pořádané Českým rozhlasem, možná začala jejich umělecká kariéra, že zrovna získali svůj první velký titul, který je bude motivovat k dalším skvělým výkonům“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Klavírista Jan Čmejla se stal vítězem rozhlasové soutěže Concertino Praga 2019

Mladí hudebníci následně v rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga vyrazí na turné po jižních Čechách. „Letošní ročník soutěže Concertino Praga byl fantastický! Velké hudební osobnosti, vyspělé interpretace, mnoho různých přístupů k povinným skladbám - dva dny plné zábavy, inspirace a kvality,“ zhodnotil letošní ročník porotce Holger Hettinger, vedoucí oddělení hudby na Deutschlandfunk Kultur v Berlíně. Pro posluchače stanice Český rozhlas Vltava bude připraven přímý přenos z vystoupení v Rudolfinu a Jindřichova Hradce, ostatní koncertní vystoupení odvysílá stanice se záznamu.

Koncert v Českém Krumlově

Speciální doprovodnou akcí Jihočeského festivalu bude vypravení hudebního parního vlaku Concertino Praga, kde vítězové soutěže rozezní své nástroje nejen ve vlaku, ale i na vlakových zastávkách. Speciálně vypravený vlak vyrazí z Jindřichova Hradce v sobotu 15. června v 10:44.

Stejně jako v roce 2018, připravil Český rozhlas pro děti základních škol výchovný koncert, který se bude konat ve čtvrtek 13. června v kapli sv. Máří Magdaleny v Jindřichově Hradci. Koncert připravila a bude moderovat Klára Boudalová, autorka a moderátorka koncertů pro děti, které pořádá Česká filharmonie, a hlavně autorka vynikajících titulů Nebojte se klasiky, audioknih, lákajících děti do světa hudby.

Termíny koncertů:

  9. června 19.00 – Rudolfinum, Praha
10. června 17.00 – zámek Český Krumlov, Maškarní sál
11. června 17.00 – zámek Bechyně, Vokův sál
12. června 19.00 – Schwarzenberská hrobka, Třeboň
14. června 19.00 – zámek Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Concertino Praga 2019 finančně podpořily Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Hlavní město Praha, město Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Nadace Bohuslava Martinů, Nadace Českého hudebního fondu.

Partnerem Concertino Praga jsou Jindřichohradecké jízdní dráhy.

Více informací naleznete na webu Concertino Praga.

Spustit audio