Vítězství fotbalových pragmatiků. Plzeň má ligový titul, i když jí jen málokdo věřil

20. květen 2022
Tribuna

Domácí fotbalová sezona je u konce. Titul získala Plzeň, na kterou by si před startem sezony vsadil jen málokdo. Jak toho tým Michala Bílka dosáhl? A co triumf Západočechů vypovídá o stavu domácího fotbalu?

Jak se to stalo, že po třech letech překvapivě skončilo panování Slavie? „Plzeň měla nejlepšího střelce v Jean-Davidu Beauguelovi (19 gólů) a udělala nejvíce bodů v klubové historii (85). Její pragmatický fotbal vedl k tomu, po čem tým prahl. Také brzy vypadli z pohárové Evropy, na což trochu dojela Slavie,“ vypočítává důvody Vojta Ondráček.

Trenér Michal Bílek si spolu se svými svěřenci užívá vítězství

Martin Vait přidává další důležitý faktor, který Plzeň musela na cestě za titulem překonávat – finanční problémy. „Je obdivuhodné, jak to celý klub zvládl. Majitel ho chce prodat, ale stále se nedaří nového vlastníka najít,“ říká Martin, podle kterého méně peněz teče od čínských vlastníků také do Slavie. „I to byl důvod, proč neobhájili titul,“ dodává.

Hodně se také diskutovalo, tak jako každý rok, o výkonech rozhodčích. „Představy, že zničehonic budeme mít skupinu bezúhonných rozhodčích odněkud z Marsu, se opravdu nenaplnily ani naplnit nemohly,“ hodnotí Martin novou Komisi rozhodčích. „Při současných možnostech to ale lépe udělat nešlo,“ nachází i slova chvály.

Nikoliv Slavie nebo Sparta, ale Plzeň je novým českým mistrem. Co triumf podceňovaného klubu, který se majitel snaží neúspěšně prodat, vypovídá o stavu domácího fotbalu? Více v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka